Suomalaisilta uusi piste-ennätys NHL:ssä – Aleksander Barkov ja Mikko Rantanen tykittäneet Jari Kurrin, Teemu Selänteen ja Olli Jokisen kerhoon

2:28
Video: NHL:ssä on käynnissä kaikkien aikojen suomalaiskausi.

Käynnissä on kaikkien aikojen suomalaiskausi NHL:ssä. Monet ennätykset ovat jo menneet murskaksi ja ruotsalaisetkin kalpenevat pistepörssissä.

Edellisten kahden kuukauden aikana Aleksander Barkov on ollut koko NHL:n paras pistemies. Mutta ei tällaista tykitystä ole muutenkaan ennen nähty. Suomalaiset ovat lähestulkoon tuplanneet koko kauden pistesaldonsa verrattuna neljän vuoden takaiseen tilanteeseen.

Tällä kaudella suomalaiset ovat tehneet piste-ennätyksen ja syöttöennätyksen – maaliennätykseenkin on matkaa enää 15 maalia, mutta pelejäkin on vielä jäljellä.

Mutta mistä muutos? No, enemmän pelaajia, enemmän tehoja.

Suomalaisten määrä NHL:ssä nousi tasaisesti vuosituhannen alussa ja saavutti huippunsa kaudella 2006-07, kun liigassa nähtiin 40 suomalaispelaajaa. Sitten pelaajatuotantoon iskenyt lama alkoi näkyä ja viidessä vuodessa suomalaisten määrä hupeni 27 pelaajaan.

Sitäkin dramaattisempi muutos on nähty viime vuosina. Käyrät lähtivät hurjaan nousuun ja tällä kaudella NHL:ssä on nähty kaikkien aikojen eniten suomalaisia, yhteensä 46 pelaajaa.

Tämän kauden tilastojen valossa keskivertosuomalainen nakuttaa täyden kauden eli 82 ottelun aikana tehot 14+25=39.

Kärkinimistä Barkov ja Mikko Rantanen ovat jo yltäneet 85 pisteeseen – Sebastian Aho on tulossa kolmantena pian perästä. Heistä kaikki ovat koko liigan pistepörssissä edellä ensimmäistä ruotsalaisnimeä.

Hieman mittakaavaa antaa se, että suomalaisista ennen tätä kautta vain Jari Kurri, Teemu Selänne ja Olli Jokinen olivat yltäneet samaan – siis kolme pelaajaa koko NHL:n historiassa.

Voi siis hyvällä omallatunnolla sanoa, että käynnissä on kaikkien aikojen suomalaiskausi.

Lisää mielenkiintoista tilastofaktaa suomalaispelaajien huippukaudesta jutun videolla.

Suomalaispelaajien tehopisteet kaudella 2018-19:

MaalitSyötötPisteet
334595929

(Tilanne 21.3.)
Maaliennätys (349) syntyi viime kaudella.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja