Mainos

Suomalaisilla aikomusta rahastosijoittamiseen

Erityisesti nuoret naiset harrastavat säännöllistä säästämistä tilille. Pörssiosakkeista säästöjä halajaa puolestaan johtavassa asemassa olevat alle 40-vuotiaat miehet, selviää OP-sijoitusbarometristä.

Suomalaisten suosikit sijoitus- ja säästökohteiksi eivät ole juuri muuttuneet, vaikka aikomusta löytyy riskinottoonkin.

Runsas enemmistö, 48 prosenttia, säästää tilille, 38 prosenttia panee rahansa määräaikaiselle tilille ja 28 prosenttia suosii sijoitusrahastoja. Suoraan pörssiosakkeisiin sijoittaa 23 prosenttia kansalaisista, selvittää OP-sijoitusbarometri.

Tulevaisuudessa yhä suurempi joukko eli 16 prosenttia aikoo kuitenkin sijoittaa varojaan nimenomaan sijoitusrahastoihin. Määrä on 6 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuosi sitten, jolloin OP-ryhmän kysely tehtiin edellisen kerran.

Aikojien joukossa myös kiinnostus vakuutussijoittamiseen on kasvanut. Näitä oli kotitalouksista 22 prosenttia.

Rahastosijoituksia suomalaisista oli 27 prosentilla, kun vastaava luku vuosi sitten oli 24 prosenttia ja kaksi vuotta sitten 23 prosenttia. Enemmistö heistä sijoittaa varojaan yhdistelmärahastoihin, toisena tulevat osakerahastot.

OP-barometrissä kartoitettiin myös säästämisen ja sijoittamisen hajontaa ei ikäryhmissä ja sukupuolissa. Säännöllistä säästämistä tilille harrastavat Suomessa erityisesti 15-24 vuotiaat opiskelevat tai koulussa olevat naiset, jotka asuvat vuokralla. Pörssiosakkeisiin sijoittaa puolestaan omistusasunnossa asuva korkeasti koulutettu mies, iältään 25-40-vuotias. Hän on usein yrittäjä tai muu johtavassa asemassa oleva henkilö. Ansiotaso on yli 50000 euroa vuodessa.

Sijoitusrahastot kiinnostavat 35-44 vuotiaita naimisissa tai avioliitossa eläviä ihmisiä. Usein he ovat toimihenkilöitä, johtavassa asemassa ja myöskin korkeasti koulutettuja. Vuosiansiot kipuavat heilläkin yli 50000 euron.

Eläkesäästämisestä innostuneiden kohderyhmä on laaja. Kyselyn mukaan siitä ovat kiinnostuneet 15-54 vuotiaat kansalaiset. Lapsiperheitä eläkesäästäminen innostaa, samoin vuokralla asuvia. Tulotaso tästä säästämisestä kiinnostuneilla vaihtelee 30-80000 euron vuosiansion välillä.

Määräaikaistilejä suosivat 55-74-vuotiaat eläkeläiset, joilla enemmistön koulutustaso vaihtelee opistotutkinnoista yliopistotutkintoihin.

OP-ryhmän viidennen sijoitusbarometrin on tehnyt Taloustutkimus. Siinä haastateltiin helmi-maaliskuussa 2001:tä 15-74 vuotiasta suomalaista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.