Mainos

Suomalaiset veneet kiinnostavat ulkomailla – pikkumaan muutama ökypaatti keikauttaa tilaston ympäri

Suomen veneviennillä on tuulta purjeissa. Viennin arvo kasvoi viime vuonna yli kahdeksan prosenttia, kertoo Venealan keskusliitto Finnboat.

Tullitilaston mukaan tärkeimmät vientimaat olivat Malta, Ruotsi ja Norja. Maltalle vietiin tammi–marraskuussa 2017 vain kahdeksan venettä, mutta niiden keskimääräinen arvo oli lähes yhdeksän miljoonaa euroa.

Venevalmistajien, telakoiden ja alan kaupan kokonaisliikevaihto oli viime vuonna 535 miljoonaa euroa. Toimiala työllisti Suomessa noin 3  500 ihmistä.

Maailmanmarkkinoilla menestyivät etenkin suuret purjeveneet.

–  Purjeveneiden osuus veneiden kappalemääräisestä viennistä on vain yksi prosentti, mutta viennin arvosta yli kolmannes, kertoo Finnboatin toimitusjohtaja Jarkko Pajusalo.

Kotimaan myynti edellisvuoden tasolla

Kotimaan venemyynnissä näkyi loppukesästä 2017 merkkejä noususta, mutta koko vuoden myynti jäi kappalemääräisesti edellisen vuoden tasolle. Toimialan tuotteiden ja palvelujen kotimainen euromääräinen myynti laski puolisen prosenttia ja kokonaisliikevaihto kasvoi kolme prosenttia.

Suomeen myös tuodaan veneitä. Viisi suurinta tuontimaata olivat viime vuonna Meksiko, Puola, Ruotsi, Japani ja Yhdysvallat.

Venetuonnin arvo oli tammi–marraskuussa reilut 59 miljoonaa euroa, jossa oli kasvua lähes 45 prosenttia. Suomeen tuotiin pääasiassa vesijettejä Meksikosta ja Japanista. Suomeen tuoduista vesijeteistä suurin osa myydään edelleen muualle Eurooppaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.