Suomalaiset vastaavat joukolla hätään: SPR on saanut tuhansia vapaaehtoisia

Suomen Punainen Risti toivoo, että kunnat ja valtio selkeyttäisivät päätöksentekoaan vastaanottokeskusten avaamisesta sekä niille annettavasta valtiontuesta.

SPR:n puheenjohtajan Pertti Torstilan mukaan ydinkysymys on, että vastaanottokeskusten riittävä määrä ja kapasiteetti saadaan varmistettua. SPR ylläpitää noin puolta Suomen vastaanottokeskuksista.

– Toivomme, että päätöksenteko olisi joustavaa ja selkeää ja tarjoaisi puitteet sille, mitä meidän väkemme tekee, Torstila sanoo.

Torstila ei kuitenkaan lähde neuvomaan hallitusta siinä, mihin suuntaan Suomen pakolais- ja turvapaikkapolitiikkaa pitäisi viedä.

– SPR on humanitaarinen organisaatio, joka ei tee poliittisia päätöksiä eikä ota poliittisia kantoja. Odotamme, että Suomi kantaa vastuunsa.

"Ei tilaa vihapuheelle"

SPR:n saamien avuntarjousten määrä on kasvanut merkittävästi viime aikoina.

– Viime päivinä vapaaehtoisten määrä on lisääntynyt useilla tuhansilla. Olemme saaneet valtavasti lisää tukea ja avuntarjouksia. Mieltäni lämmittää, että suomalaisten enemmistö ei anna tilaa vihapuheelle vaan ymmärtää, että olemme osavastuussa kansainvälisestä hädästä.

Torstila on parhaillaan Unkarissa, missä hän on todistanut pakolaisten arkea.

– Sanat eivät riitä kuvaamaan sitä hätää, jota olen nähnyt. Tilanne on melko kaoottinen, vaikka pahin paine onkin nyt siirtynyt rajan taa ainakin hetkellisesti.


MTV Uutiset järjestää keskiviikkona 9. syyskuuta suuren pakolaispäivän, joka huipentuu suoraan tv-lähetykseen kello 20-22 MTV3-kanavalla. ”Turvapaikkana Suomi - pakolaiskeskustelu MTV:llä” kokoaa yhteen asiantuntijat, päättäjät sekä kansalaiset keskustelemaan muun muassa pakolaiskriisin tuomista kustannuksista, peloista sekä erilaisista tavoista auttaa hädässä olevia. Osallistu keskusteluun #turvapaikka.

Lue myös:

    Uusimmat