Mainos

Suomalaiset MTV:n kyselyssä: Meillä oli oikeus hyökätä jatkosodassa

Suomalaisten ylivoimainen enemmistö hyväksyy Karjalan takaisinvaltauksen jatkosodan aikana, ilmenee MTV Uutisten kyselystä.

83 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että Suomella oli oikeus vallata takaisin alueet, jotka se menetti talvisodassa Neuvostoliitolle. Vain viisi prosenttia katsoo, ettei takaisinvaltaus ollut hyväksyttävää.

MTV Uutiset tiedusteli toukokuun lopussa suomalaisilta heidän historiapoliittisia käsityksiään jatkosodasta.

Jatkosodassa Suomi ei tyytynyt pelkästään menetettyjen alueiden valtaamiseen, vaan hyökkäystä jatkettiin Neuvostoliittoon kuuluneeseen Itä-Karjalaan ja etelämpänä Karjalan kannaksella kohti Leningradia (nyk. Pietari).

Tätäkin pitää hyväksyttävänä 38 prosenttia suomalaisista; 45 prosenttia sen sijaan ei.

Sodan aikana suomalaisten hyökkäystä Neuvostoliiton puolelle vanhojen rajojen yli selitettiin edullisten puolustusasemien hankkimisella. Mutta samaan aikaan Suomessa oli Akateemisen Karjala-Seuran kaltaisia vaikutusvaltaisia tahoja, jotka hellivät ajatusta Suur-Suomesta.

Historiantutkija ja tietokirjailija Jenni Kirves pitää MTV:n kyselyn tuloksia odotettuina.

– Vastaukset noudattavat pitkälti niitä linjoja, joita meillä on historianopetuksessa noudatettu, hän sanoo.

– Käsitys Suomen oikeutuksesta mennä vanhojen rajojen yli tulee talvisodan katkerasta lopputuloksesta, ja monelle on tietenkin jäänyt käsitys, että Suomella oli oikeus ottaa alueet takaisin korkojen kera, koska Neuvostoliitto oli aloittanut talvisodan. Talvisodan sankarivainajien ja evakkojen kohtalosta oltiin katkeria.

Ei jatkosotaa ilman talvisotaa?

MTV:n kyselyssä yksi kysymys koski talvi- ja jatkosodan syy-yhteyttä: Olisiko jatkosotaa käyty ilman talvisotaa?

Enemmistö eli 43 prosenttia on sitä mieltä, ettei jatkosotaa olisi tullut, jollei Neuvostoliitto olisi hyökännyt marraskuussa 1939 Suomeen. 20 prosenttia puolestaan arvelee, että jatkosota olisi käyty joka tapauksessa.

Helsingin yliopiston poliittisen historian professori Seppo Hentilän on samaa mieltä vähemmistön kanssa.

– Jatkosotaa ei varmaan olisi tullut sillä nimellä, mutta operaatio Barbarossan (Saksan hyökkäys Neuvostoliittoon) pohjoinen sivusta olisi imaissut Suomen mukaansa joka tapauksessa, tahtoen tai tahtomatta.

Tämä kysymys osoittautui vastaajille vaikeaksi, sillä 38 prosenttia valitsi vaihtoehdon ”en osaa sanoa”.

Kyselyn teki MTV Uutisten toimeksiannosta Think If Laboratories Oy verkkopaneelissa. Vastaajat ovat iän, sukupuolen ja asuinpaikan suhteen edustava otos täysi-ikäisistä suomalaisista. Virhemarginaali on 3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.