Hannu Manninen oli neljän vuoden takaisissa Salt Lake Cityn talviolympialaisissa paras suomalainen maastohiihtäjä. Yhdistetystä lainattu Manninen puristi silloin sprintissä kahdeksanneksi.
Manninen saattaa toki olla Torinossakin paras, jos hän jaksaa oman yhdistetyn urakkansa lisäksi vielä panostaa maastohiihdon sprinttiin. Selvää kuitenkin on, että maastohiihdonkin maajoukkueessa on nyt olympiamenestykseen kykeneviä urheilijoita.
Viitteitä tästä antoivat viime talven MM-kilpailut Oberstdorfissa, jossa Teemu Kattilakoski (kuvassa) oli 15 kilometrillä yhdeksäs, Sami Jauhojärvi takaa-ajossa 11:s ja Tero Similä samalla matkalla 13:s. Tämän kauden maailmancupeista paras näyttö on Jauhojärveltä, joka hiihti marraskuussa Norjan Beitostölenissä neljänneksi 15 kilometrillä.
Mieshiihdon näkymä on kirkkaasti toinen kuin Lahden 2001 MM-kisojen jälkeen, jolloin miesten joukkokäry pakotti rukkaamaan maajoukkueen uuteen uskoon. Sami Revolla vahvistetut nuorukaiset joutuivat rooliin, johon he eivät olleet harjoituksellisesti valmiita. Raakileet olivat kaukana menestyskunnosta.
Harjoitusmäärät ja leiritys kuntoon
Mieshiihtäjien nousu mitalisijojen portille on sekä hiihtäjien että maastohiihdon päävalmentajan Reijo Jylhän kasvutarina. Harjoitteluun sitoutuneet nuorukaiset ovat pystyneet vähitellen nostamaan harjoitusmääriään sellaiselle tasolle, jolla voi jo tavoitella menestystä, ja Jylhä on ottanut päävalmentajuudessa sellaisen roolin, jolla harjoitteluun voi vaikuttaa.
- Meidän toiminnassa harjoittelun ajanjakso alkoi vuoden 2004 keväällä, Jylhä sanoo.
Tuosta ajanjaksosta hiihtäjien vuosittaiset harjoitusmäärät ovat nousseet noin 650 vuositunnista 750 tuntiin kasvattamalla harjoitusmääriä 50 tunnilla vuodessa.
- Viime kaudella miesten harjoitusmäärien keskiarvo oli 718, sitä ennen 630. Kuluvan kauden tavoite on 750, Jylhä lataa lukuja.
Jylhän mukaan häneltä itseltäänkin meni kaksi vuotta oman linjan löytämiseen ja päävalmentajuuden opetteluun.
- Keväällä 2004 sain tarpeekseni siitä, että en tehnyt sitä työtä, mitä päävalmentajan kuuluu. Meidän leirityksemme oli sitä ennen aivan olematonta, Jylhä myöntää.
Rahaa leiritykseen ei juuri ollut, kun Lahden dopingskandaali oli karkottanut taloudellisia tukijoita. Jylhän mielestä leiritykseen oli kuitenkin saatava muutos, tai hänen kiinnostuksensa tehtävään lopahtaa. Muutos syntyi, sillä kahden viime harjoituskauden aikana hiihtäjät ovat viettäneet viikkoja korkean paikan leireillä. Talous karahti kiville, mutta menestysodotukset nousivat.
- Harjoittelun määristä, korkean paikan harjoittelusta ja sen hallinnasta tuli se minun linjani, Jylhä sanoo.
Torino-kauteen valmistautuessaan hiihtäjät leireilivät korkealla ensin elo-syyskuussa ja uudelleen lokakuun alussa. Kotimaassa ja Virossa pidettyä leiritystä oli sen lisäksi seitsemässä jaksossa, ja ennen olympialaisia hiihtäjät ovat Italian Livignon korkeuksissa hiomassa olympiakuntoaan.
- Leirivuorokausien määrä on koko ajan kasvanut, joten olen pystynyt paremmin seuraamaan urheilijoiden kunnon kehitystä. Kevään 2004 jälkeen ryhmässä on tullut sellaisia harppauksia, joita olen halunnut, Jylhä kuvaa uurastuksen tuloksia.
Henkilökohtaiset valmentajat mukana
Päävalmentajan rooli korostuu etenkin yhteisillä leireillä, jolloin valmentaja voi esimerkiksi havaita urheilijan tekemisessä jonkin ongelman, jonka hän viestittää henkilökohtaiselle valmentajalle. Lisäksi päävalmentaja antaa palautetta urheilijoiden hiihtotekniikasta.
- Meillä on saumatonta yhteistyötä muun muassa Tero Similän valmentajan Erkki Mustolan ja Olli Ohtosen valmentajan Jouko Käsmän kanssa. Teemu Kattilakosken valmentajan Jarmo Riskin kanssa on löyhempi suhde, sillä heille maajoukkueen roolissa on tärkeintä se, että harjoitusolot ovat kunnossa, Jylhä kertoo.
Kaikkein tiiviimmin Jylhä tuntee luonnollisesti Jauhojärven tilanteen, sillä hän on valmentanut "Mustia" keväästä 2004. Jauhojärvi on Jylhälle ihanteellinen valmennettava, sillä kaksikko on samalla aaltopituudella.
- Sami osaa analysoida itsekin oman kehonsa tilaa, jolloin oikeiden ratkaisujen tekeminen on helppoa, Jylhä kuvaa.
(MTV3-STT)