Suomalaiset koodaajalahjakkuudet kilpailevat tietotekniikkaolympialaisissa Indonesiassa

10:03

Kansainväliset tiedeolympialaiset ovat vuosittain eri maissa järjestettävä nuorten tiedekilpailu. Olympialaiset järjestetään erikseen eri tieteenaloille. Tällä viikolla järjestettävissä tietotekniikkaolympialaisissa nuoret ottavat mittaa koodaustaidoissa.

MTV Uutisaamussa vieraillut tietotekniikkaolympialaisiin osallistuva lukiolainen Elias Simojoki kertoo, että kilpailemisesta huolimatta koodaaminen on hänelle ensisijaisesti harrastus.

– Toki on hauskaa mennä kisoihin, mutta en koodaa vain kisojen takia. Se on hauskaa ja pidän koodaamisesta, Simojoki sanoo. 

Simojoki innostui koodaamisesta kavereiden kautta aloitettuaan lukion.

– Olen aina ollut kiinnostunut matematiikasta, loogisesta ajattelusta ja konkretiasta. Koodaaminen mukavasti yhdisti ne.

Suomen joukkue on lähdössä Indonesian tietotekniikkaolympialaisiin perjantaina. Kahden kilpailupäivän aikana tehtävien tekemiseen on käytettävissä viisi tuntia.

Olympialaisissa osallistujat saavat tehtäviä, jotka pitää ratkaista koodaamalla. Tulokset pisteytetään ja eniten pisteitä saanut voittaa kilpailun.

Kovimmat koodaajat tulevat Simojoen mukaan Kiinasta, jonka edustajat vievät usein ykköspaikat. Perinteisesti hyvin menestyviin maihin kuuluu myös ainakin Ukraina ja Venäjä.

Matematiikkaolympilainen pronssimitalisti tähtää tutkijan uralle

Suomi osallistui tänä vuonna myös matematiikka-, kemiaolympialaisiin sekä Euroopan fysiikkaolympialaisiin, jotka järjestettiin aiemmin kesällä. 

Ville Uotila nappasi viime vuoden matematiikkaolympialaisissa pronssia. Hän on nykyisin valmentajan roolissa ja opiskelee matematiikkaa yliopistossa. Omaksi vahvuudekseen Uotila kertoo geometrian.

Kilpailutoimintaan osallistuvat matematiikkaharrastajat harjoittelevat matematiikkaa muun muassa valmennusviikonloppuina. 

– Tässä mukana oleminen merkitsee myös järjestämispuolen toimintaa, eli esimerkiksi kilpailujen järjestämistä Suomessa, Uotila kertoo. 

Tulevaisuudessa Uotila aikoo jatkaa matematiikan parissa tutkijana tai opettajana.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja