Mainos

Suomalaiset juovat kahvia eniten maailmassa

Kahvinjuonnissa suomalaiset pitävät yhä kärkisijaa hallussaan. Paahdetun kahvin kulutus henkeä kohden oli 9,9 kg vuonna 2008. Suurimmassa suosiossa on edelleen vaaleapaahtoinen kahvi.

Kotimaiset paahtimot toimittivat vuonna 2008 kaupalle ja suurkeittiöille paahdettua kahvia 49,3 miljoonaa kiloa, mikä on prosentin edellisvuotta enemmän. Paahdetun kahvin kokonaistoimitukset tuonti mukaan luettuna kasvoivat 3 % päätyen 52,8 miljoonaan kiloon.

Suomalaiset suosivat edelleen vaaleapaahtoista kahvia. Suomessa myydystä kahvista noin 97 % on vaaleapaahtoista ja loppu tummapaahtoisia tai erikoiskahveja. Kahvi kuuluu olennaisena osana suomalaiseen ruokakulttuuriin. Sitä nautitaan niin arjessa kuin juhlissakin.

Kahvinjuonnissa suomalaiset pitävät yhä kärkisijaa hallussaan. Paahdetun kahvin kulutus henkeä kohden oli 9,9 kg vuonna 2008. Keski-Euroopassa kulutus on noin 5 kg henkeä kohti vuodessa.

Paahdettua kahvia vietiin Suomesta ennätykselliset 8,6 miljoonaa kiloa eli 11,5 % edellisvuotta enemmän. Vienti suuntautui lähinnä Baltiaan ja Venäjälle. Paahdetun kahvin tuonti Suomeen kasvoi 40 % edellisvuodesta nousten 3,5 miljoonaan kiloon. Sitä tuotiin pääasiassa Hollannista ja Saksasta.

Raakakahvia tuotiin Suomeen vuonna 2008 eniten Väli- ja Etelä-Amerikasta. Tärkeimmät tuontimaat olivat Brasilia, Kolumbia, Nicaragua ja Guatemala, joiden osuus oli 77 % Suomen koko raakakahvituonnista. Afrikan maista eniten kahvia tuotiin Keniasta ja Etiopiasta.

Raakakahvin tuonnin arvo oli 150 miljoonaa euroa. Maailmanlaajuisen talouskriisin vaikutuksesta raakakahvin hinta on ollut laskusuunnassa, mutta euromääräisesti sitä on hillinnyt ostovaluuttana käytettävän dollarin vahvistuminen.

Teksti: Elintarviketeollisuusliitto ry / Paahtimoyhdistys

Kuva: Lehtikuva

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.