Suomalaiset arvostavat työvaatteitaan: Niiden mukana riisuu myös työpäivän harteiltaan

AVAlaiset kertoivat, käyttävätkö he työvaatteita ja mitä mieltä he ovat työvaatteistaan, jos sellaisiin tulee työpäivän aikana pukeutua. Valtaosa kyselyyn vastanneista kertoi käyttävänsä työvaatteita – ja viihtyvänsä niissä.

AVAn kyselyyn vastanneista miltei 40 prosenttia kertoi viihtyvänsä työvaatteissaan. Työvaatteet saivat suomalaisilta kuitenkin myös paljon haukkuja: useat vastaajat kertoivat pitävänsä työvaatteitaan hyvin epämukavina.

"Työvaate tekee eron minän ja työminän välille"

Peräti 39 prosenttia vastasi työpaikallaan käytettävän työvaatteita, joissa viihtyy. Vastaajat olivat erityisen mielissään siitä, että työvaatteet pitävät huolen työ- ja vapaa-ajan selkeästä erottelusta: kun päällä ei ole työvaatteita, ollaan vapaalla.

"Työskentelen sairaalassa, ja työvaatteita täytyy käyttää. Eiväthän ne kamalan kauniit ole, mutta työvaatteet yhtenäistävät koko kirjavaa hoitohenkilökuntaa ja tekevät meistä paremmin tunnistettavia. Työvaatteissa on mietitty kaikki tarpeellinen kuten liikkuvuus, ilmavuus, riittävästi taskuja ja tarpeeksi korkea kaulus. Työvaatteet myös säästävät aikaa, kun ei tarvitse iltaisin ja aamuisin miettiä mitä sitä pukisi seuraavana päivänä päälle."

"Olen töissä vaatekaupassa, joten käytämme oman liikkeemme vaatteita työaikana. Ei voi valittaa kun rakastaa muotia!"

"Se on kuin univormu. Hyvä tunne kun näyttää erilaiselta ja tyylikkäältä."

"Työvaate tekee eron minän ja työminän välille, ja työvaatteiden mukana riisuu myös työpäivän harteiltaan. Kun töissä oli yhdessäkin vaiheessa todella stressaavaa ja painostavaa, aloin lisäksi meikata ja käyttää työaikana korvakoruja, mitä en muuten tee oikeastaan koskaan. Tämä ihan vain siksi, että itsellenikin olisi helpompaa erottaa työminä ja unohtaa hänet työpaikalle, jotta voisin mennä rauhassa ja murehtimatta kotiin."

"Laki velvoittaa minua pukeutumaan työajalla univormuun, olen ammatiltani vartija. Viihdyn työvaatteissani, ja pukeudun niihin mielelläni."

"Tykkään pukeutua työvaatteisiini. Ne ovat mielestäni hienot ja siistit. Kun vedän työvaatteet päälleni, tunnen olevani töissä, eivätkä omat vapaa-ajan vaatteet sotkeennu. Tarjoilijan työssä kun voi vaikka mitä kaatua päälle."

"Töissä vaatteet likaantuvat ja repeilevät jolloin on mukavampi käyttää siihen tarkoitettuja vermeitä. Pidän muutenkin mielelläni työpukeutumisen vapaa-ajan vaatteista erillään."

"Työvaatteella on suuri merkitys ammatti-identiteetin luomisessa. Kun puen hoitoalan työvaatteen, "astun" samalla ammattirooliini."

"Raksamaalarina työvaatteet kyllä houkuttaa pukea päälle jo ihan vain siksi ettei omia vaatteita tarvitse sotkea. Sitä paitsi niissä nyt sattuu olemaan kätevästi taskujakin hieman enemmän kuin omissa farkuissa yms. Minä pidän niistä. Välillä oikein harmittaa, että vapaa-ajalla pitää kuljettaa jotain käsilaukkua mukanaan. Toki on mukava kun joskus vapaa-ajalla saa sitten pukeutua kuin neiti. "

"Työvaatteemme ovat aivan hirveät"

Vastaajista 35 prosenttia kertoi käyttävänsä työvaatteita, joissa ei viihdy lainkaan. Etenkin työvaatteiden hengittämättömiä materiaaleja arvosteltiin tiukasta.

"Meillä on pitkät essut, jotka ovat usein tiellä pituutensa vuoksi. Lisäksi T-paidat ovat tosi lyhyet ja leveät jolloin paidan helma tulee aina essun alta pois."

"Työvaatteet ovat kamalat, mamma-malliset jakkupuvut. Housujen vyötärö on kainaloissa ja paidat ovat täysin muodottomia. Masentavat pukea ylle, vaikka kuinka meikkaisi ja laittaisi koruja piristykseksi. Oma persoona jää taka-alalle ja olo on kuin rivisotilaalla."

"Työvaatteemme ovat aivan hirveät. Olen vartija ja toimin receptioinistin tehtävissä. Kauluspaitamme ovat nylonpuuvillaa, joka kutiaa ja aiheuttaa ihottumaa. Paidat myös hikoavat todella nopeasti ja muuttuvat ajan myötä keltaisiksi. Hihojen pituus ei riitä paidoissa, jakuissa eikä naisten housuissa, jos sattuu olemaan pidempi ihminen. Itse käytän miesten housuja, koska ne istuvat edes vähän paremmin ja lahkeet yltävät jalkapöydälle. Housuissa on villasekoitetta, eli nekin kutiavat, ellei uita niitä moneen kertaan huuhteluaineessa. Ei ole vielä selvinnyt millaiselle vartalolle nämä kamppeet on suunniteltu, kun eivät istu kenellekään, eikä ole tullut vastaan respatyöntekijää, joka pitäisi näistä kledjuista."

"Työvaatteeni, eli liivi ei hengitä yhtään. Dödö pettää jokaisella työntekijällä päivän mittaan, koska liivi on niin hiostava ja kuuma. Itse olen pitkä, mutta hoikka nainen ja S-kokoinen liivi on minulle aivan liian suuri. Hyvä puoli suuruudessa on se, ettei tarvitse pitää kiristäviä housuja, koska legginssit käyvät erittäin hyvin melkein polviin asti ylettyvän liivin kanssa."

"Kun joku fiksu keksisi hoitajille hengittävät ja joustavat vaatteet. Kesähelteillä meinaa kuolema tulla niissä "peltipaidoissa" ja -housuissa. Ja mekko ei ole mukava työvaate. Käytännöllisyys kaukana!"

Olen uudessa työssä, jossa saa olla omissa vaatteissaan"

Vastaajista 20 prosenttia oli tyytyväinen siihen, ettei omalla työpaikalla tarvitse sonnustautua työvaatteisiin. Huonot kokemukset epämukavista työvaatteista ja rakkaus muotia kohtaan olivat syitä, jotka tekivät vastaajat tyytyväisiksi siihen, että työpaikalla saa käyttää omia vaatteita.

"Jouduin pitkään käyttämään työvaatteita ja ne olivat rumat ja epämukavat. ne olivat myös epäkäytännölliset: tavaroita nostellessa paidan napit aukesivat ja paita oli niin lyhyt, että napa vilkkui alta – ei kovin mukavaa asiakkaiden läsnäollessa. Myöskin housujen malli oli jostain 60-luvulta: vaikka olen suht hoikka, silti vyötärö nousi yli navan ja jos ei kiristänyt, niin sitten housut oli valtavat. Ostan koon 38 housuja – työhousuissa koko 42 oli vyötäröstä sopiva!Ymmärrän työvaatteiden käytön ja usein ne ovat sinällään hyviä, että omat vaatteet eivät likaannu, mutta nämä olivat kauheat, siksi minulle on jäänyt sellainen huono kuva niiden käytöstä. Nyt olen uudessa työssä, jossa saa olla omissa vaatteissaan. Meillä on myös aika joustavat pukeutumissäännöt: siistiä pitää olla ja "säädyllistä", mutta ei tarvitse mitään erityistä työtä varten hankkia. Joillain on joka päivä uudet vaatteet, itselläni ei (ei ole sellaiseen varaa), mutta kai sekin aika paljon itsestä kiinni. Olen tyytyväinen."

"Saan pukeutua töihin omiin vaatteisiin, ja on ihana aina iltaisin suunnitella, mitä laittaisi seuraavana päivänä ylleen! Rakastan vaatteita, ja olisi kurjaa, kuten aiemmin kaupassa työskennellessäni, että joutuisi laittamaan väljät ja yleensä tukalat ja epämukavat vaatteet ylleen päiväksi. Eläköön toimistotyö!"

"Olisi helppoa kun olisi työasu, johon pukeutua"

Noin kuusi prosenttia vastaajista kertoi olevansa pahoillaan siitä, ettei heidän työpaikallaan ollut työntekoon tarkoitettuja vaatteita käytössä. Vastaajat olivat erityisen pahoillaan siitä, että koska työvaatteita ei ole, vie vaatteiden hankkiminen töihin ylimääräistä rahaa sekä aikaa.

"Vaatteisiin menee rahaa, kun ei viitsi pitää samoja joka päivä. Olisi helppoa kun olisi joku työasu, johon pukeutua."

"Ei ole ja se harmittaa, koska ei tunnu, että olisi menossa töihin kun on vaan ne arkiset vaatteet yllä. Ja pitää miettiä kuitenkin minkälaiset vaatteet voin tänään töihin laittaa. Jos olisi ne työvaatteet, ei olisi tätäkään ongelmaa."

AVA

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat