Suomalaisen sisustusmuodin klassikot 80–00 luvuilta: Muistatko nämä?

Habitare 2012-sisustusmessuilla olleessa erikoisnäyttelyssä vierailijat pääsivät syventymään kotimaisen sisustuksen kuuteen eri vuosikymmeneen. Muistatko vielä nämä muotivillitykset ja -klassikot?

Näyttelyn pääsuunnittelija Kaisa Blomstedt inspiroitui järjestämään Aikamatka -nimisen näyttelyn suomalaisen muotoilun juhlavuoden kunniaksi. Naisen mukaan näyttely oli kunnianosoitus kaikille suomalaisille muotoilijoille, jotka ovat luoneet Suomelle kansainvälistä mainetta design-maana. Tässä ovat sisustustrendit aina kultaisesta 80-luvusta aina vuosituhannen vaihteen ensimmäiseen vuosikymmeneen.

80-luku: Postmodernismi

Vuosikymmenen sisustustrendeihin kuuluivat kulmikkuus, palapeilit, mustavalkoisuus ja kromi. Nousukauden seurauksena myös matkailu ja kansainvälinen vuorovaikutus lisääntyi, ja uudet tuulet vaikuttivat aina pukeutumisesta kodin sisustukseen, josta tuli värikästä ja hassuttelevaa. Koteihin ilmestyi paljon uusia esineitä aina audiovisuaalisista laitteista vesisänkyihin. Juppikulttuurin myötä myös kuntopyörät ja soutulaitteet saapuivat olohuoneisiin.

90-luku: Teknologia ja ekologia

90-luvun alussa nousukautta seurasi lama, joka osaltaan toi uusia haasteita suomalaiselle muotoilulle. Sisustuksessa panostettiin turvallisuuteen ja viihtyvyyteen, ja sisustuksesta tuli monille uusi harrastuss. Eri tyylilajien yhdistelmät, pelkistetyt muodot sekä vaaleat värit olivat aikakaudella suosittuja. Ikea aloitti Suomessa vuonna 1996 tuoden koteihin sarjatuotantohuonekaluja. Myös tietokoneet ja elektroniikka täyttivät kotien arjen pysyvästi.

00-luku: Retro ja kierrätys

Vuosituhannen alussa muotoilu haluttiin nähdä yhtenä Suomen merkittävimpänä kansainvälisenä kilpailuetuna. 2000-luvulla on lähdetty mukaan tarpeille perustuvaan sisustukseen sekä retro-ajatteluun. Myös vanhoja klassikoita otettiin mukaan uustuotantoon. Ilmastonmuutos sekä kestävä kehitys on otettu huomioon, ja kierrätyksen rooli on tullut merkittävämmäksi.

Paula Koski / MTV3
Lähde: Aikamatka-näyttely

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja