Suomalaisen pörssimiljonäärin hallusta löydettiin 300 grammaa amfetamiinia ja sarjatuli-Kalashnikov – sai vankeustuomion

Suomalainen pörssimiljonääri tuomittiin ehdottomaan vankeuteen. Miehen asunnolla pidettiin huumeiden vauhdittamat juhlat, joiden jälkimainingeissa paikalta takavarikoitiin suuri määrä amfetamiinia sekä luvattomia aseita.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi nelikymppisen miehen törkeästä huumausainerikoksesta ja törkeästä ampuma-aserikoksesta vuoden ja 4 kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Samoista rikoksista tuomittiin myös miehen ystävä.

Tuomio tuli tapahtumista Espoossa syyskuussa 2016. Miljonäärin asunnolla järjestettiin tuolloin huumeiden vauhdittamat juhlat.

Miljonäärin ystävä oli kutsunut asunnolle kaksi tuttavaansa. Ystävä oli pitänyt majaa asunnolla, koska oli työtön ja varaton.

Miljonääri oli poistunut illan kuluessa paikalta ja jättänyt muut juhlimaan keskenään.

Ystävän mukaan juhlissa käytettiin päihteitä "ihan täysillä". Paikalla oli hänen kaverinsa sekä "pari tyttöä". Juhlien tiimellyksessä mies haki asunnon varastosta Kalashnikov AK-47 -rynnäkkökiväärin ja alkoi esitellä sarjatuliasetta vieraille.

Esittelyn jälkeen mies hukkasi ladatun aseen asunnon pihamaalle.

300 grammaa amfetamiinia

Illan edetessä paikalle löysi tiensä myös poliisi.

Käräjätuomiosta ei selviä, miksi virkavalta tuli. Joka tapauksessa asunnosta takavarikoitiin ladatun rynnäkkökiväärin lisäksi luvaton pistooli, patruunoita sekä 250 grammaa amfetamiinia.

Paikalle saapui myös asunnon isäntä. Hänen hallustaan löydettiin vielä 50 grammaa lisää amfetamiinia sekä pieni määrä kokaiinia.

Miljonääri ja ystävä saivat selvitellä asiaa käräjillä.

Kumpikin sai syytteen törkeästä huumausainerikoksesta ja törkeästä ampuma-aserikoksesta. Syyttäjän mukaan asunnolta löydetyt huumeet olivat miesten yhteisiä.

Miljoonien omaisuus

Miljonääri myönsi törkeän huumausainerikossyytteen. Hän kuitenkin kertoi ostaneensa aineet vain omaan käyttöönsä.

Miehen mukaan hän oli hankkinut suuremman määrän kerralla, koska hänellä oli siihen varaa. Kertomansa mukaan mies kärsi tapahtumien aikaan päihdeongelmasta ja saattoi käyttää suuriakin annoksia päivittäin.

Selitys varallisuudesta on uskottava, sillä mies omistaa erään suomalaisen suuren pörssiyhtiön osakkeita yli 10 miljoonan euron arvosta.

Lisäksi hän on viime vuosina saanut kaikkiaan miljoonien eurojen pääomatulot.

Osti pistoolin turvakseen

Miljonäärillä oli selitys myös aseille.

Rynnäkkökivääri oli miehen mukaan hänen luonaan vain säilytyksessä. Ase kuului toiselle henkilölle. Hän ei kuitenkaan suostunut kertomaan tämän henkilön nimeä.

Pistoolin mies oli kertomansa mukaan ostanut "tyhmyyksissään", sillä koki olonsa uhatuksi jonkin olemattoman syyn takia.

Mies kiisti syyllistyneensä törkeään ampuma-aserikokseen, mutta myönsi, että kyse oli perusmuotoisesta ampuma-aserikoksesta.

Ystävä kiisti molemmat syytteet, mutta myönsi niin ikään perusmuotoisen ampuma-aserikoksen, sillä hän oli pidellyt ladattua rynnäkkökivääriä käsissään.

Kummallekin tuomio

Käräjäoikeus joutui ensin pohtimaan sitä, olivatko miljonäärin asunnosta löydetyt huumeet miesten yhteisiä, vai pelkästään miljonäärin omia.

Koska miljonääri oli aiemmin esitutkinnassa kertonut, että aineet oli hankittu yhdessä, oikeus totesi, että mies vaikutti suojelevan nyt käräjillä ystäväänsä, kun kertoi ostaneensa aineet vain omaan käyttöönsä.

Sinänsä oli selvää, että aineet oli ostettu miljonäärin piikkiin. Joka tapauksessa oikeudessa saatiin näytettyä, että myös miljonäärin luona majaillut ystävä oli käyttänyt kyseisiä aineita ja erästä oli tarjottu myös muille. Miehet katsottiin rikoskumppaneiksi ja kummankin syyksi luettiin törkeä huumausainerikos.

Kumpikin syyllistyi käräjäoikeuden mielestä myös törkeään ampuma-aserikokseen.

Miljonääri etenkin siksi, että hänen hallustaan löydetyt aseet olivat luvattomia. Aseita olisi pitänyt myös säilyttää niin, etteivät ne olleet ulkopuolisten saatavilla. Sen sijaan aseisiin oli pääsy, ja asunnolla käytettiin runsaasti päihteitä.

Ystävä tuomittiin, koska hän oli ladannut erittäin vaarallisen aseen luvatta ja vielä hukannut sen asunnon ulkopuolelle. Oikeuden mukaan ase oli muiden saatavilla ja aiheutti konkreettista vaaraa.

Toinen vankilaan

Miljonääri tuomittiin 1 vuoden ja 4 kuukauden mittaiseen ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Rangaistus määrättiin ehdottomaksi, sillä miehellä on kontollaan myös muita rikoksia. Samasta syystä rangaistus määrättiin hieman lievemmäksi. Tuomion perusteella törkeä huumausainerikos oli miehen syyksi viime vuosina luetuista rikoksista vakavin.

Miljoonääri joutuu maksamaan myös 500 euron sakon, sillä hän jätti tulematta käräjille, kun asiaa oli määrä puida ensimmäistä kertaa.

Ystävä tuomittiin 1 vuoden ja 6 kuukauden mittaiseen ehdollisen vankeuteen. Lisäksi hänet määrättiin 50 tunnin mittaiseen yhdyskuntapalveluun.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, eli siihen voi yrittää hakea muutosta hovioikeudesta.

Lue myös:

    Uusimmat