Suomalaisen koiranomistajan päivitys peräänkuuluttaa vanhempien vastuuta: ”En todellakaan halua, että yhdellekään lapselle sattuu jotain”

Suomalaisnaisen tiukkasanaista päivitystä vanhempien vastuusta vieraan koiran kanssa käyttäydyttäessä on jaettu jo liki 4 000 kertaa.

– Siis ihan oikeasti aikuiset ihmiset, kun eivät osaa kävellä tuolla ulkona koiran ohi normaalisti, manailee sekarotuisen Dosse-koiran omistaja Pinja Toikka tuhansia jakoja keränneessä Facebook-päivityksessään.

Toikka ei koiranomistajana ymmärrä, kuinka jotkut vanhemmat antavat lastensa juosta vapaasti vieraan koiran luo, tai kuinka monikaan ei ymmärrä sitä, etteivät kaikki koirat pidä lapsista tai vieraista ihmisistä ylipäätään.

– Joten sinä äiti pieni lapsi vaunuissasi, jonka takia jo valmiiksi vaihdan kadunpuolta, jotta pääsemme ohittamaan teidät turvallisesti (tie oli kapea ja vaunusi, minä ja koirani emme olisi mahtuneet samaan aikaan siitä kulkemaan), etkä tajua vinkkiä vaan vaihdat myös kadunpuolta ja jäät kadun päähän, parkkeeraat vaunut kivasti poikittain keskelle katua ja ilmoitat, että yksivuotiaasi haluaa moikata koiraa, siirtäisitkö vaunusi, kun ilmoitan, että koirani ei halua moikata lastasi?

"Se on mun koira, josta kirjoitetaan seuraavana päivänä lehdissä"

Toikkaa harmittaa, että mahdollinen onnettomuus laitettaisiin automaattisesti koiran syyksi.

– Mun mielestä on ihan hemmetin väärin, että jos sä annat lapsesi juosta tukka putkella kirkuen valmiina tarraamaan mun koiraa huulista, ja jos mun koira säikähtää ja vaikka kaataisi tai jopa puraisisi tätä lasta, niin se on mun koira, josta kirjoitetaan seuraavana päivänä lehdissä, että aggressiivinen koira kävi päälle, ja joka joutuu lopetettavaksi tämän takia. Vaikkei ole tehnyt muuta kuin reagoinut niin kuin eläin, joka se on, Toikka kirjoittaa päivityksessään.

Jos päivitys ei näy, voit katsoa sen täältä.

"Koira totta kai rähähtää"

Toikka korostaa, että päivityksessä on kyse hänen omasta mielipiteestään. Totuus kuitenkin on, ettei ikäviltä tilanteilta ole voinut välttyä, ja tuhannet ihmiset ovatkin jo jakaneet Facebook-päivityksen tärkeää viestiä.

– Pahimpia tilanteita ovat varmaan olleet ne, kun lapsi juoksee yhtäkkiä takaapäin koiraan kiinni niin, etten minä tai koira ole olleet yhtään tuohon varautuneita. Koira totta kai rähähtää, kun ei näe, että mikä syöksyi perään kiinni ja itselläni on täysi työ saada hihna pienemmälle, ettei varmasti mitään sattuisi. Tälläinen on tapahtunut kaksi kertaa, toisella kerralla lapsen äiti oli tosiaan mukana ja hermostui minulle, kun koira ei ollutkaan lempeä lasta kohtaan, Toikka kertoo MTV Lifestylelle.

Toinen Toikkaa ärsyttävä asia on päivityksessäkin mainittu kohtaus.

– Kun ei katsota lapsen perään ollenkaan ja annetaan lapsen juosta päin, yleensä vielä hermostuen sen jälkeen, kun koira on ärähtänyt tai minä olen huutanut, että älä tule tänne.

Miksi vanhemmat eivät ymmärrä tilanteen vakavuutta?

– Vaikea sanoa – itselläni, kun ei lapsia ole. Jos olisi, niin opettaisin ihan toisella tavalla. Monet sallivat vanhemmat varmasti ovat tavanneet tai omistaneet vain näitä koiria, jotka ovat lapsiin tottuneita, eivätkä ole joutuneet vielä "läheltä piti"  -tilanteeseen. Ajattelevat vain, että kiva, kun se oma pieni tykkää niistä koirista eikä ajatella, että muuten kauniisti kävelevä ja kiltin näköinen koira voisikin olla mahdollinen vaara. Varmaan ajatellaan, että koirasta näkee päällepäin, kannattaako vieraan mennä sen lähelle.

Keltainen nauha hihnassa on tärkeä viesti kaikille

Toikan vasta vuoden täyttänyt Dosse-koira ei ole aggressiivinen, mutta sen koulutus on vielä kesken. Dossen kanssa vasta harjoitellaan erilaisia tilanteita ulkona.

– Se saattaa esimerkiksi innostuessaan kaataa lapsen kumoon, kun ei vielä oikein tuota omaa kokoaan käsitä eikä juuri ole lasten kanssa touhunnut. Tällä hetkellä tuo myös rakastaisi viedä kaikkien lapaset ja saattaisi esimerkiksi napata lapsen hanskasta kiinni hampaillansa, kun lapsi yrittäisi koskea; ei edelleenkään satuttaakseen, vaan ihan vain sen leikin vuoksi.

– En varmasti voi sanoa, miten koira reagoi tilanteeseen, joka ei ole ennestään tuttu tai mistä on aiemmin jäänyt huono mielikuva – esimerkiksi ne takaapäin häntään tarttuvat lapset.

Dosse voi kyllä harjoitella lasten kanssa, jos tilanne on rauhallinen.

– Välillä annan mielelläänkin lapsen tutustua koiraan, jos koira on lenkitetty ja rauhallisessa mielentilassa. Ja jos vanhempi ymmärtää, että koira ei ole lapsiin tottunut ja kumpikin, sekä vanhempi että koira, ottaa ohjeet vastaan koiran tervehtimiseen liittyen ja ymmärtävät sen, että jos koiraa ei kiinnostakaan tervehtiä vierasta ihmistä, niin sen ei sitä tarvitse tehdä.

Toikka muistuttaa myös, että Dossellakin käytössä oleva keltainen nauha hihnassa viestittää kanssakulkijoille, että koiraa ei pidä lähestyä. Esimerkiksi siksi, että sitä koulutetaan, se ei pidä muista ihmisistä tai koska se on sairas.

– Muut koirakot aika poikkeuksetta tietävätkin tämän jo ja antavat kadulla tilaa, eivätkä päästä koiraa meidän lähelle, mutta koirattomat ihmiset aika harvoin ovat tästä kuulleet tai eivät tajua, että keltainen nauha koskee myös ihmisiä, ei vain toisia koiria, Toikka sanoo.

Katso myös video: Mitä tehdä, jos koira hyppii päälle?


Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja