Mainos

Suomalaisasiantuntija: 5-vuotiasta ei voi kutsua anorektikoksi

Brittilehti Daily Mailin nettisivuilla julkaistu artikkeli jopa viisivuotiaiden anoreksiasta kertoo suomalaisasiantuntijan mukaan myös näkemyseroista. Syömishäiriökeskuksen toiminnanjohtaja, psykologi Pia Charpentier ei puhuisi viisivuotiaiden kohdalla anoreksiasta, sillä syömättömyyden taustalla on eri syyt kuin teini-ikäisillä.

– Anoreksiassa on voimakkaasti läsnä myös psyykkiset oireet, jotka edellyttävät sellaista kognitiivista kapasiteettia, jota näin pienillä ei vielä ole.

Suomessa oireistoa käsitellään lapsen syömisongelmana tai ahdistuksena. Tautiluokituksen mukaista varsinaista anoreksiaa tavataan Suomessa tyypillisesti 12-vuotiaista ylöspäin.

– Nuorimpia, mitä itse olen nähnyt, ovat olleet 8-9 -vuotiaita, Charpentier tähdentää.

Lapsi oppii aikuista matkimalla

Brittiartikkelissa asiantuntijat ovat huolissaan lapsista, jotka kopioivat langanlaihoja julkkiksia. Joissain kaveriporukoissa käydään jopa kilpailua siitä, kuka saa laihdutettua enemmän.

Pia Charpentierin mukaan on tärkeää erottaa, milloin lapsi harjoittelee aikuisena olemista ja milloin kyse on sairaudesta.

– Kun lapsi matkii aikuista, hän opettelee asioita. Se on meille luontaista ja se ei ole anoreksiaa. Anoreksia on psyykkinen sairaus, joka vaatii huomattavasti monimutkaisempia kuvioita kuin sen, että matkitaan aikuisten pukeutumistyylejä ja nollakokoja.

Yhtälailla Charpentier kehottaa välttämään hysteriaa aiheen ympärillä. Hän painottaa, että viisivuotiaan syömishäiriöllä ei ole mitään tekemistä "oikean" anoreksian kanssa.

– Kun minkä tahansa asian ympärillä aletaan hysterisoimaan, saadaan aikaan katastrofi. Onneksi meillä ei ole vielä ajateltu niin, että ilmiöstä pitäisi nostaa isokin meteli.

Myös suomalaisnuoret tuntevat ilmiön "nollakoko"

Syömishäiriökeskuksen puheenjohtaja Pia Charpentier tietää, että myös suomalaisnuoret seuraavat muotia tarkkaan. Valtaosalla nuorista on kuitenkin terve käsitys itsestään ja vartalostaan.

– Meillä on aika vahvasti sellainen vastaliike olemassa, joka hyväksyy itsensä sellaisena kuin nuori on. Osataan syödä normaalisti ja nauttia ruuasta eikä nuoret neuroottisesti tuijota vatsanympärystä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.