Suomalaisäiti lapsineen ahdingossa Espanjassa – "Olen niin väsynyt, ilman apua emme selviä viikkoakaan"

Suomalais-espanjalainen perhe on pattitilanteessa Espanjassa. Äiti ja lapset haluaisivat muuttaa entisen avomiehen läheisyydestä pysyvästi pois, mutta paikallinen lainsäädäntö estää tämän.

Lasten isä on väkivaltainen ja äiti sairastaa korkean uusiutumisriskin syöpää, joka on nyt remissiossa. Sen vuoksi lääkärit kehottavat perhettä siirtymään viileämpään ilmastoon. 

Perhe on määrätty asumaan paikkaan, jossa suomalaisella äidillä ei ole töitä, sosiaaliturvaa tai asuntoa. Tuomio perustuu Patria Potestad -lakiin, jota sovelletaan eteläisen Euroopan maissa ja Latinalaisessa Amerikassa.

– Kärsijöitä, naisia ja lapsia, on valtava määrä. Laissa on mielivaltaisesti sovellettavissa oleva "habitual residence" -pykälä, jolla lasten oikeuksia pystyy järkyttävällä tavalla kiertämään, kertoo perheen tilannetta selvittänyt puheenjohtaja Anna Pajari Annakodista.

Annakoti on uusi suomalainen lastensuojeluyhdistys, joka toimii lasten hyväksi ulkomailla.

"Lapsia lyöty säännöllisesti"

Äiti on taistellut syöpää vastaan vuoden. Lääkärit ovat kehottaneet äitiä siirtymään viileämpään ilmastoon hoitoihin ja välttämään aurinkoa ainakin seuraavan vuoden ajan.

Äiti ja lapset päättivät muuttaa kesällä Pohjois-Espanjaan viileämmän ilmaston kaupunkiin lääkärien suositusten vuoksi. Äiti haki asiaan lupaa oikeuslaitokselta, mutta ei saanut sitä.

Paikallinen perheoikeus päätti evätä muuttopyynnön ja määräsi, että lapset pitää palauttaa isän haluamaan kaupunkiin, eteläisimpään Espanjaan. Palautustuomion tultua jo voimaan perhe on tällä hetkellä laittomasti Pohjois-Espanjassa.

– Nyt tilanne on se, että äiti voidaan koska tahansa hakea vankilaan. Jos näin tapahtuu, isä saa huoltajuuden. Uhka on todellinen, kommentoi Pajari.

Suhde päättyi viisi vuotta sitten. Isän väkivaltaisuus on ollut oikeudessa esillä useaan kertaan, mutta tuomiota siitä hän ei ole koskaan saanut.

– Lapset ilmaisevat voimakasta pelkoa tällä hetkellä. Pahinta olisi se, jos pienet lapset päätyisivät isän luo. Heitä on lyöty. Heillä on traumaattisia reaktioita. Saatuaan tiedon isän läheisyyteen pakottavasta tuomiosta he ovat itkeneet päivittäin, Pajari sanoo.

Suomeen ei ole paluuta

Paluu Suomeen ei ole vaihtoehto – ainakaan toistaiseksi.

– Vaikka äiti ja lapset yrittäisivät lähteä Espanjasta ja tulla hoitoihin Suomeen, se ei onnistu ilman espanjalaisen oikeuden lupaa. Jos he ilman lupaa yrittäisivät tulla hoitoihin Suomeen, Espanja syyttäisi äitiä lapsikaappauksesta. Haagin konventioon vedoten perhe palautettaisiin Espanjaan.

– Lasten isällä on lain mukaan mahdollisuus päättää, missä lapset asuvat, mitä he harrastavat, missä he käyvät koulua ja niin edelleen, jatkaa Pajari.

Tilannetta vaikeuttaa entisestään äidin vaikea sairaus.

– Äidillä on vaikea syöpä. Hän ei tule kestämään ilmastossa, missä isä vaatii lastensa oleskelevan. Hänellä on neljä lääkärintodistusta asiasta. Äiti on saanut ja tulee saamaan kemoterapiaa.

Annakodin jakamassa Facebook-viestissä äidin kerrotaan sanoneen:

– Olen niin väsynyt. Ilman apua emme selviä viikkoakaan. 

Tavoitteena turvakoti

Annakoti tavoittelee suomalaisäidin ja tämän lasten pikaista ja turvallista ilmastoidun asumisen järjestämistä sekä hieman pidemmällä tähtäimellä turvakodin perustamista suomalaisäidille, hänen lapsilleen sekä muille lain uhreille.

– Turvakodissa lakia ei pysty soveltamaan samalla tavalla kuin tilanteessa,  jossa äiti lapsineen on nyt. 

MTV Uutisten haastattelema Turun yliopiston professori Tuulikki Mikkola muistuttaa ihmisoikeustuomioistuimen merkityksestä.

– EU-tuomioistuimen osalta tulee huomata, että kansalliset lapsioikeuden säännökset ovat edelleen kansalliset. EU-sääntelyä on lähinnä joistakin rajat ylittävistä lainvalinta- ja toimivaltasäännöksistä. Toisaalta eurooppalaisten perus- ja ihmisoikeuksien kautta asiat voivat edetä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen, Mikkola kommentoi.

Pajari pitää ihmisoikeustuomioistuinta turhan hitaana väylänä akuutin tilanteen ratkaisemiseksi. Siksi kestävämpi tapa ratkaista ongelma olisi perheoikeuden tuomioistuin.

– Vetoamme siihen, että Euroopan unionin tuomioistuimeen perustettaisiin myös perheoikeuden tuomioistuin. Perheoikeus on Euroopassa tähän mennessä ollut tabu ja jäsenmaat ovat saaneet noudattaa omia lakejaan. Pyydämme komissiota vakavasti harkitsemaan koko EU:n alueen perheoikeuden yhdistämistä, Pajari linjaa.

Oikeus väkivallattomaan lapsuuteen

Professori Mikkolan mukaan Suomesta käsin asiaan on hankala vaikuttaa.

– Jokainen valtio on suvereeni ja jokaisessa EU-valtiossa on oma tuomioistuinlaitos ja omat kansallisesti sovellettavat lait.

Pajari muistuttaa, että lapsen oikeus väkivallattomaan lapsuuteen on ensisijainen muihin oikeuksiin nähden. Kyseinen lainsäädäntö on lasten kannalta ongelmallinen myös Espanjan ulkopuolella.

– Ihmisoikeuksien polkemisen mahdollistavaa lakia sovelletaan laajalti. Kärsivien määrää voi vain arvailla. Tällaiset äidit eivät koskaan tiedä, mitä heidän lapsilleen tapahtuu, kun he menevät isiensä luo, päättää Pajari.

Lue myös:

    Uusimmat