Suomalainen tutkijatohtori arvioi: Trump vaikuttaa aidosti uskovan, että häntä on huijattu, jos hän häviää

Trumpin puheet vaalivilpistä ja ääntenlaskun keskeyttämisestä lietsovat protesteja – MTV:n kirjeenvaihtaja kertoo, mistä on kyse 5:12
Trumpin puheet vaalivilpistä ja ääntenlaskun keskeyttämisestä lietsovat protesteja – MTV:n kirjeenvaihtaja kertoo, mistä on kyse

Donald Trump saattaa hyvinkin uskoa aidosti siihen, että presidentinvaaleissa on tapahtunut huijaus, jos hän ei voita selvästi, arvioi tutkijatohtori Niko Pyrhönen Helsingin yliopistosta.

Hän muistuttaa, että Trump puhui jo vuoden 2016 vaaleissa paljon vaalivilpistä väittäen, että miljoonat ihmiset äänestivät vaaleissa laittomasti. Väitteet eivät myöskään jääneet vaalistrategiaksi, vaan hän jatkoi aiheen esilletuomista vielä kuukausia vaalivoittonsa jälkeen.

– Vaikuttaa siltä, että hän uskoo aidosti ja henkilökohtaisesti siihen, että jos hän ei voita, niin se tarkoittaa, että jotenkin on huijattu, Pyrhönen sanoo.

Trump on väittänyt lukuisia kertoja, että on tapahtunut vaalivilppiä, ja että vaaleissa olisi annettu laittomia ääniä. Pyrhösen mukaan presidentin lausumat epämääräiset väitteet ”vaalien varastamisesta” ovat nopeasti jalostuneet konkreettisiksi salaliittoteorioiksi demokraattien harjoittamasta vaalivilpistä.

Pyrhönen pitää olennaisena kysymyksenä, miten pitkälliseksi uskomukseksi epäily vaalivilpistä jää Trumpin kannattajien parissa.

Lue myös:

    Uusimmat