Mainos

Suomalainen turva-alan yrittäjä: "Jos iskut haluttaisiin estää, meidän pitäisi tottua aseisiin, tiesulkuihin, panssarivaunuihin ja piikkiaitoihin"

1:56

Suomalaiset kesäfestivaalijärjestäjät ovat jo tänään ryhtyneet arvioimaan tulevien tapahtumien turvajärjestelyt uudestaan Manchesterin iskun vuoksi.

Viime vuosien aiemmat iskut ovat jo entuudestaan saaneet järjestäjät panostamaan erityisesti isoissa yleisötapahtumissa turvallisuuteen.

– Suomessa on jo vuosia ollut vakiintuneena käytäntönä tehdä uhka-arvio erikseen jokaisesta tapahtumasta käyden läpi uhkat koskien yleisöä, artistia, ajankohtaa ja paikkaa, kertoo turvallisuuspäällikkö Ville Ketonen Local Crew Ltd:stä.

Yksityinen turva-alanyritys Local Crew vastaa monien isojen festivaalien turvallisuudesta kuten Flow ja Ruisrock. Eilen yritys vastasi Hartwall Arenalla järjestetyn Bruno Marsin konsertissa järjestäjien turvallisuudesta.

– Minulla ei ole vielä tarpeeksi tietoa Manchesterin iskusta, jotta osaisin kertoa vaikutukset Suomeen. Emme esimerkiksi voi sulkea alikulkusiltaa Arenalle tämän perusteella. Somessa näin erään Manchesterin konsertissa olleen ihmetelleen, miksi metallinpaljastimella ei tehty tarkistusta. Ei se tässäkään tapauksessa olisi mitään auttanut, kun tekijä oli ulkopuolella, toteaa Ketonen.

Turva-arvioissa artistin kohdalla käydään hänen taustansa ja jopa artistien mahdolliset poliittiset kannanottot, jotka voivat nostaa riskiä.

Turvallisuus näkyväksi

Ketonen huomauttaa, että suurin osa turvallisuusasioita tapahtuu yleisöltä salassa. Iskujen myötä yleisö haluaa näkyvää valvontaa, koska se on huolissaan.

– Me etsimme poikkeamia ja käytämme erilaista tekniikkaa kuten kameroita, mutta myös henkilökuntaa havainnoimassa poikkeavaa käytöstä. Iskujen myötä olemme tuoneet turvallisuustoimia näkyväksi, koska se rauhoittaa yleisöä. Turvamiehet käyttävät nyt huomioliivejä, ja käytämme usein metallinpaljastimia sekä teemme perusteellisempia henkilötutkimuksia. Takavuosina yleisö koki tämän epämiellyttäväksi, paljastaa Ketonen.

Suurinta osaa turva-asioista ei haluta kertoa julkisesti, ettei niitä hyväksikäytettäisi.

– En halua tässä paljastaa sitä, mitä kaikkea teemme taataksemma turvallisuuden erilaisissa tapahtumissa. Yksi näkyvä asia on se, että käytämme entistä useammin  järeämpi rekkoja tukkimaan kulkuteitä sekä teemme muutoksia liikennejärjestelyihin. Kaikki turvallisuusasiat hoidetaan viranomaisten kanssa yhteistyössä, lisää Ketonen.

Ketonen muistuttaa, että jos tälläiset iskut haluttaisiin kokonaan estää, meidän pitäisi tottua panssarivaunuihin, piikkilanka-aitoihin, aseisiin ja tiesulkuihin.

– En usko, että kukaan on meistä on siihen valmis. Tämän hetkisen tiedon perusteella en ole huolissani tulevasta festarikesästä, sillä turvallisuusasiat ovat jo reilassa, rauhoittaa Ketonen.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.