Suomalainen siviilikriisihallinnan asiantuntija kuollut koronaan operaatiossa: "Ensimmäinen kerta, kova isku meille kaikille"

Suomalainen siviilikriisihallinnan asiantuntija on kuollut operaatiossa toimiessaan, kertoo Kriisinhallintakeskus CMC Finland.

Asiantuntija kuoli 21. maaliskuuta. Hän oli sairastunut koronavirukseen. Hänen ruumiinsa tuotiin Suomeen viime viikonloppuna saapuneella lennolla.

Asiantuntija työskenteli Kriisinhallintakeskuksen lähettämänä Somalian turvallisuuskehitystä tukevassa EU:n EUCAP Somalia -operaatiossa.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun suomalainen siviilikriisinhallinnan asiantuntija on kuollut operaatiossa toimiessaan.

–  Otan syvästi osaa siviilikriisinhallintatehtävissä menehtyneen asiantuntijamme omaisten suruun. Kriisinhallintatehtävissä toimivat henkilöt tekevät merkittävää työtä rauhan, vakauden ja turvallisuuden puolesta vaikeissa olosuhteissa, sanoo ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ulkoministeriön Twitter-tilillä julkaistussa kommentissa.

Myös sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) esitti Twitterissä osanottonsa.

–  Tämä on ensimmäinen kerta, kun menetämme suomalaisen siviilikriisinhallinnassa. Kova isku meille kaikille. Asiantuntijamme työ rauhan ja turvallisuuden edistämiseksi on ollut erittäin tärkeää. Syvä osanottoni, Ohisalo kirjoittaa.

Operaatiossa ollut kahdeksan asiantuntijaa Suomesta

EUCAP Somalia -operaatiossa työskentelee noin 110 kansainvälistä asiantuntijaa. Operaation tehtäviin kuuluu muun muassa meripoliisiyksiköiden tukeminen, tuki Somalian rannikkovartioston kehittämiselle sekä yleisen poliisitoiminnan kehittämiselle.

Suomi on osallistunut EUCAP Somalia -operaatioon kahdeksalla asiantuntijalla.

–  Kriisinhallintakeskus ottaa syvästi osaa siviilikriisinhallintatehtävissä menehtyneen asiantuntijan omaisten suureen suruun. Tämä on äärimmäisen surullinen tapaus myös työyhteisömme ja Suomen siviilikriisinhallintaosallistumisenkin kannalta, sanoo Kriisinhallintakeskuksen johtaja Kirsi Henriksson tiedotteessa.

Kriisinhallintakeskuksen mukaan koronatilanne on otettu kansainvälisessä siviilikriisinhallinnassa erittäin vakavasti.

Kriisinhallintakeskus on siviilikriisinhallinnan osaamiskeskus Suomessa. Se vastaa suomalaisten asiantuntijoiden koulutuksesta ja rekrytoinnista kansainvälisiin siviilikriisinhallintatehtäviin.

Vuosittain noin 120 suomalaista työskentelee Suomen lähettäminä siviilikriisinhallinta-asiantuntijoina EU:n, YK:n, Etyjin, Naton tai Euroopan neuvoston siviilikriisinhallintatehtävissä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja