Mainos

Suomalainen burleski-kuningatar

Vielä muutama vuosi sitten harva tiesi, mitä ranskalainen sana burlesque tarkoittaa. Nyt teatraalinen, näyttävä ja eroottissävytteinenkin burleski on noussut alakulttuurista varsin tunnetuksi viihdemuodoksi myös Suomessa. Helmi haastatteli suomalaisen burleskin uranuurtajaa, Sugar Kanea, hänen ammatistaan.

Yksi suomalaisista tunnetuimmista burleski-tähdistä on taiteilijanimellä Sugar Kane esiintyvä Sini. Hän on elättänyt itsensä tanssimalla ja esiintymällä jo viimeiset kymmenen vuotta, ei tosin Suomessa, vaan Lontoossa. Sugar Kane kertoo puhelimitse, että hurmaantui stripteasen maailmasta jo 17-vuotiaana, kun vieraili ensimmäistä kertaa kotkalaisessa baarissa, jossa esiintyi striptease -tanssija.

– Tykkäsin esityksestä, mutta ajattelin, että esiintyä voisi eri tavalla, tyylillä ja glamourilla. Suomessa ei tuohon aikaan tiedetty mitään burleskista, minäkin olin nähnyt vain tavallista stripteasea, Sugar Kane kertoo.

Suuren kaupungin sykkeeseen

Matka kohti burleskitanssijan uraa alkoi, kun Sini matkusti 18-vuotiaana ensimmäistä kertaa Lontooseen. Hänet valtasi tunne, että tähän kaupunkiin on päästävä vielä uudelleen, mutta pidemmäksi aikaa. Niinpä muutaman vuoden päästä Sini pakkasi laukkunsa ja muutti Lontooseen.

Tanssia harrastanut tyttö pestautui ensin strippariksi. Burleski astui kuvaan vuonna 2001, kun Sini alkoi esiintyä tunnetussa Raymond Revue Barissa burleski-henkisenä showtanssijana. Noin kolmen vuoden kuluttua hän lopetti show'ssa tanssimisen ja päätti aloittaa soolouran itsenäisenä burleski-tanssijana. Nimeksi tuli Sugar Kane.

– Meillä oli Raymond Revue Barissa numero, jonka nimi oli Sugar Kane. Numerossa oli kaikkea, mistä mie pidän: tyttö hyppäsi täytekakusta, oli puuhkaa ja sukkanauhoja. Nimi tuli tätä kautta, Sini kertoo karjalaisella murteellaan.

Tanssi vei karjalaistytön lopullisesti mukanaan, ja psykologian yliopisto-opinnot jäivät. Sugar Kane ei alun perin ajattelut, kauanko Lontoossa viipyisi. Nyt hän on viihtynyt metropolissa jo kymmenisen vuotta. Esiintymässä hän on käynyt niin Ranskassa, Saksassa, Ruotsissa kuin Amerikassakin. Suomessa tähti esiintyy seuraavan kerran Big Band & Burlesque -tapahtumassa huhtikuussa Tampereella.

Tanssia pilke silmäkulmassa

Sugar Kanella on viisi tyylillisesti täysin erilaista numeroa. Yhdessä hän esimerkiksi esiintyy viuhkojen kanssa. Esitykset kehittyvät ja elävät vuosien varrella esimerkiksi uudenlaisen musiikin myötä. Uusimpaan numeroonsa Sini on saanut idean eräästä televisiosarjasta, jossa seikkailee pullon hengetär.

– Esityksissäni näkyy tanssin rakastaminen ja tanssitausta. Lisäksi show'ssa on glamouria, ilveilyjä ja hymyjä. Viimeisenä on tyylikäs striptease, Sugar Kane kuvailee.

Upeat esiintymisasunsa Sugar Kane teetättää.

– Jotkut harvat vaatteet pystyn hankkimaan valmiina, kuten nänninpäät peittävät tupsut (tassels), joitain rintaliivejä ja string-housuja. Muut vaatteet ompelee pari tyttöä Lontoossa. Nyt tosin myös yksi suomalainen nainen tekee minulle pukuja, Sugar Kane kertoo.

Burleski tarjoaa jotain uutta

Mutta miksi burleski on noussut parin vuoden aikana alakulttuurista tavallisten tallaajien tietoisuuteen? Suomessakin on jo burleski-yhdistyksiä ja -tapahtumia. Myös esiintyjiä tulee koko ajan lisää. Sugar Kane sanoo, että erityisesti burleski-tähti Dita Von Teese on ollut lajin lippulaiva. Hollywoodin kerma vierailee rokkari Marilyn Mansonin kuvankauniin ex-vaimon burleski-esityksissä.

– Burleskissa on lisäksi paljon hyvää. Suomestakin on puuttunut tapahtumat, joihin voi pukeutua ja laittautua täysin överisti. Burleski-tapahtumat tarjoavat naisille paikan, jonne voi laittaa korsetin päälle ilman, että heti ollaan ehdottelemassa törkeyksiä.

– Tapahtumissa voi katsella ympärilleen ja ihastella mitä ihmeellisimpiä asukokonaisuuksia, Sugar Kane kuvailee.

Burleski onkin paljolti tyttöjen yhteinen tapa pitää hauskaa ja nauttia naiseudesta, vaikka miehetkin varmasti ilahtuvat aistikkaista esityksistä ja kauniista naisista. Sugar Kane näkee burleskissa myös vastalauseen yhdenlaisen naiskauneuden ihastelemiselle:

– Naiskuva esimerkiksi lehdissä on laiha ja aika yksipuolinen. Burleski-tähdet taas voivat olla minkä kokoisia vaan. Burleskissa jokainen nainen voi ajatella, että vitsi, mie olen upea nainen!

Teksti: MTV3/Helmi/Emmi Maaranen

Kuvat: Sugar Kane

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.