Suomalainen, Ateenan lähellä toimiva kunnallispoliitikko juhli oman puolueensa Uuden demokratian voittoa Kreikassa - "Itse hyödynsin suomalaisuuttani, sillä kukapa ei tietäisi Suomen yhteiskunnan toimivuutta"

Kreikan vaalivoittaja lupaa verohelpotuksia 1:55
Kreikan vaalivoittaja lupaa verohelpotuksia.

Kreikan parlamenttivaalien voittajaa eli Uutta demokratiapuoluetta oli juhlimassa myös suomalainen Teemu Lehtinen. Hän aloittaa syksyllä kunnallispolitiikassa Uuden demokratian riveissä tiettävästi ensimmäisenä ulkomaalaisena kunnallispoliitikkona Kreikassa.

Jo 11 vuotta kreikkalaisen vaimonsa kanssa Ateenan lähellä asunut Lehtinen tuli keväällä valituksi alueensa kunnallishallintoon Ateenan eteläpuolella.

Uusi demokratia on kuin kokoomus

Hän luonnehtii nyt parlamenttivaaleissa ehdottoman enemmistön voittanutta puoluetta tyypilliseksi eurooppalaiseksi keskusta-oikeistolaiseksi puolueeksi Suomen kokoomuksen tyyliin.

– Puolueen sisälle mahtuu niin konservatiivit kuin liberaalitkin. Uusi demokratia on lähes täydellinen vastakohta nyt vaalit hävinneelle vasemmistolaiselle Syrizalla vaikka Syriza tekikin talouden sopeutusohjelman toteuttamisen takia taloudellisesti oikeistolaista politiikkaa.

Veroprosentit korkealla Kreikassa

– Uskon, että nyt luvassa on varmaan politiikkaa, jolla pyritään saamaan talous polkkaistua käyntiin veronalennuksilla ja julkisilla investoinneilla sekä ulkomaisten sijoittajien houkuttelemisella maahan.

Kreikassa on Teemu Lehtisen mukaan tällä hetkellä yksi korkeimmista veroasteista Euroopassa.

– Palkansaajat ja eläkeläiset tuntevat veroasteen kyllä omissa nahoissaan. Yksityisyrittäjien vuotuisista veroista suurin osa maksetaan vuoden alussa ennen kuin tilillä on yhtään euroa ja tämä järjestelmä on yrittämistä, palkkaamista ja investointeja lannistava. Uudistukset talouden käyntiin saamiseksi on todella merkittävä tehtävä uudelle pääministerille Kyriakos Mitsotakisille.

Uutta demokratiaa arvosteltiin vaalikampanjan aikana siitä, että se oli osasyyllinen Kreikan velkaongelmaan. Teemu Lehtinen sanoo, että asiasta on muistuteltu myös vaalituloksen selvittyä.

– Ei niitä menneisyyden tekoja ole varmaankaan anteeksi annettu. Jo tänä aamuna on kreikkalaisessa mediassa näkynyt juttuja, joiden mukaan valtaan tulee se puolue, joka raunioitti Kreikan talouden 2004 - 2009. Mitsotakisilta odotetaan, että hän ei ainakaan vaikeuta näiden menneiden tapahtumien tutkimista.

Hyvin koulutettu pääministeri

Lehtinen kuvaa uutta pääministeriä hyvin koulutetuksi poliittisen dynastian jäseneksi. Mitsotakisin isä on toiminut saman puolueen pääministerinä ja sisko Ateenan kaupunginjohtajana.

– Uudelta pääministeriltä odotetaan varmaankin ratkaisukeskeistä politiikkaa. Politiikan teko on täällä perustunut usein "sulle mulle"-lehmänkauppoihin. Poliitikot ovat voineet ostaa haluamansa esimerkiksi lupaamalla julkisen sektorin työpaikkoja. Tämä käytäntö on nyt jonkin verran muuttunut, mutta odotan vielä ja katson, miten tilanne muuttuu.

Teemu Lehtinen ehti olla 11 vuotta eri työpaikoissa Euroopan unionissa kunnes muutti Kreikkaan 11 vuotta sitten.

– EU-politiikan seuraaminen antoi toki esimakua siitä, kuinka erilaista politiikka voi olla, kun sitä verrataan suomalaiseen politiikkaan.

– Täällä Kreikassahan suurin osa puolueista on rakennettu karismaattisten johtajien ympärille eivätkä puolueet perustu tiettyihin ideologioihin. Täällä kansalaiset ovat sitten tottuneet äänestämään tuttuja politiikkoja ja vanhoja hyväksi, tai välillä vähemmän hyväksi todettuja ratkaisuja, Lehtinen sanoo ja kertoo, että tämä tapa on vaikeuttanut uusien ajatusten esilletuontia.

Suomalaisuus on täällä valtti

Lehtinen kuitenkin uskoo, että kreikkalainen yhteiskunta alkaa olla jo valmis uudenlaiseen politiikkaan ja uudenlaisiin ihmisiin. Valittiinhan hänetkin ulkopuolisena ja suomalaisena kunnallishallintoon edustajaksi Uuden demokratian listoilta.

– Minä varmasti hyödyin siitä, että olin suomalainen. En yrittänyt peitellä sitä millään tapaa, vaan käänsin suomalaisuuden omaksi voimavarakseni.

– Kukapa ei tietäisi suomalaisen yhteiskunnan toimivuutta, yleistä lainkuuliaisuutta ja koulutusjärjestelmää tai ympäristöasioiden hoitamista. Minä olen uusi, toisenlainen poliitikonalku toisenlaisesta kulttuurista ja tällainen asenne täällä Ateenan eteläpuolella näytti toimivan.  

Lue myös:

    Uusimmat