Mainos

Sukupuoli jakaa yhä nuorten työmarkkinoita

Nuorten työmarkkinat ovat jakautuneet vahvasti sukupuolen perusteella. Valtion nuorisoasiain neuvottelukunnan selvityksen mukaan nuoret miehet hakeutuvat edelleen "miesten töihin", kuten teollisuuteen. Nuoret naiset päätyvät palveluammatteihin sekä sosiaali- ja terveydenhoitoalalle.

Peräti 45 prosenttia 20-25-vuotiaista miehistä työllistyy teollisuusammatteihin. Naisista joka neljäs on palveluammateissa, joka viides terveydenhoito- ja sosiaalialalla ja lähes yhtä moni kaupan töissä. Työsuhteiden määräaikaisuus on naisilla miehiä yleisempää. Määräaikaisten osuus on kuitenkin viime vuosina ollut laskusuunnassa. Esimerkiksi 20-25-vuotiaista määräaikaisissa töissä on nyt puolet palkansaajista, kun kaksi vuotta sitten vastaava osuus oli 55 prosenttia.

Osa-aikaisten osuudet eivät paranevasta työllisyystilanteesta huolimatta ole pienentyneet. Osa-aikaisissa työsuhteissa työskentelee lähes puolet alle 20-vuotiaista, viidennes 20-24-vuotiaista ja joka kymmenes 25-29-vuotiaista.

Nuorisoasiain neuvottelukunnan pääsihteerin Vesa Maurialan mukaan määräaikaisen ja osa-aikaisen työsuhteen tekemisen syyt vaihtelevat. Myös työsuhteen määräaikaisuus tulee yksilön kannalta ongelmallisemmaksi, mitä vanhemmista ihmisistä on kyse.

-Nuoremmat ovat määräaikaisessa työsuhteessa usein siksi koska eivät halua pysyvää työtä. 25-29-vuotiailla määräaikaisuus koetaan jo selvästi ongelmaksi, etenkin jos kyseessä ei ole opiskelija. Ongelmallisimmassa tilanteessa ovat Maurialan mukaan alle 25-vuotiaat nuoret, joilla syystä tai toisesta koulutus on jäänyt kesken ja jotka jäävät työelämän ulkopuolelle.

Syrjäytymisvaarassa olevia alle 25-vuotiaita arvioidaan Suomessa olevan noin 15 000. Nuorisotyöttömyyden yleisestä alenemisesta huolimatta alle 20-vuotiaiden työttömyys polkee selvityksen mukaan edelleen paikallaan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.