Sukunapaisti Terijoen tapaan sekä Vuoksen varren ja Laatokan rantojen reseptikirjoista tuttu lohipiirakka on valittu vuoden 2003 karjalaisiksi ruoiksi. Valinnan teki Karjalan Liiton naistoimikunta.
Terijoen sukunapaisti
Sukunapaisti on saanut nimensä paistoastiasta, jonka materiaali on valurautaa ja pinta emalia.
300 g luista naudanlihaa 300 g sianlapaa 300 g lampaanrintaa 10 pertsumarjaa eli maustepippuria 1 laakerinlehti 3 pientä sipulia 2 l vettä
Leikkaa lihat nyrkinkokoisiksi paloiksi ja huuhtele vedellä. Pane kaikki ainekset sukunaan ja kaada vettä päälle niin, että päällimmäiset palat jäävät puolittain näkyviin. Kypsennä paistia ensin tunti 200 asteessa ja sitten kaksi tuntia 175 asteessa.
Teurasaikana sukunapaistiin pantiin pala munuaista ja maksaa. Ne antoivat paistille hienon aromin.
Lohipiirakka
Taikina: 2 1/2 dl vettä, maitoa tai vesimaitoa 25 g hiivaa 1 1/2 dl vehnäjauhoja 1/2 tl suolaa 50-100 g rasvaa 2 dl vehnäjauhoja
Murenna hiiva lämpimään nesteeseen ja alusta 1 1/2 desiä jauhoja joukkoon. Anna taikinan kuplia 2-5 tuntia. Lisää suola, rasva ja loput jauhot. Alusta notkea taikina.
