Sukunapaisti ja lohipiirakka vuoden 2003 karjalaiset ruoat

Sukunapaisti Terijoen tapaan sekä Vuoksen varren ja Laatokan rantojen reseptikirjoista tuttu lohipiirakka on valittu vuoden 2003 karjalaisiksi ruoiksi. Valinnan teki Karjalan Liiton naistoimikunta.

Terijoen sukunapaisti

Sukunapaisti on saanut nimensä paistoastiasta, jonka materiaali on valurautaa ja pinta emalia.

300 g luista naudanlihaa 300 g sianlapaa 300 g lampaanrintaa 10 pertsumarjaa eli maustepippuria 1 laakerinlehti 3 pientä sipulia 2 l vettä

Leikkaa lihat nyrkinkokoisiksi paloiksi ja huuhtele vedellä. Pane kaikki ainekset sukunaan ja kaada vettä päälle niin, että päällimmäiset palat jäävät puolittain näkyviin. Kypsennä paistia ensin tunti 200 asteessa ja sitten kaksi tuntia 175 asteessa.

Teurasaikana sukunapaistiin pantiin pala munuaista ja maksaa. Ne antoivat paistille hienon aromin.

Lohipiirakka

Taikina: 2 1/2 dl vettä, maitoa tai vesimaitoa 25 g hiivaa 1 1/2 dl vehnäjauhoja 1/2 tl suolaa 50-100 g rasvaa 2 dl vehnäjauhoja

Murenna hiiva lämpimään nesteeseen ja alusta 1 1/2 desiä jauhoja joukkoon. Anna taikinan kuplia 2-5 tuntia. Lisää suola, rasva ja loput jauhot. Alusta notkea taikina.

Tätä taikinaa on helppo käsitellä. Siitä on kätevä tehdä ohutkuorinen piirakka. Tämä taikina on parannettu muoto vesirinkeli- eli paraskitaikinasta.

Täyte:4 dl kypsää puuroriisiä 4 munaa 300 g graavilohta ripaus valkopippuria

Lohipiirakan valmistukseen riittää puolet taikinasta. Loput käytetään koristeluun. Taikinasta tehdään piirakan päälle koristenauhoja ja sen lisäksi pikkukaloja ison piirakan päälle.

Kauli puolet taikinasta ja nosta se uunipellille. Levitä riisit toiseen laitaan taikinaa. Pane murskatut munat riisien päälle. Ripottele pippuria mausteeksi.

Levitä lohiviipaleet täytteen päälle. Nosta reunoja täytteen päälle ja voitele ne vedellä. Käännä taikina piiraan yli ja yhdistä piirakan reunat. Koristele piirakka taikinanauhoin ja pistele veitsen kärjellä suomukuvioita piirakan pintaan. Voitele munalla. Paista 200 asteessa 30 minuuttia.

Tarjoa lohipiirakan kanssa kalaliemestä ja voista tehtyä kastiketta. Vuoden ruoan ja leivonnaisen ohjeet Jaakko Kolmosen kirjoista Karjalan ja Petsamon pitäjäruoat ja Karjalan parhaat leivonnaiset.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat