Mainos

Sukellusvene vai jotain muuta? Helsingin edustan luoto hämää silmää

0:31

MTV Uutiset sai viime viikolla ilmoituksen sukellusvenehavainnosta. Tallinnasta Helsinkiin kulkenut risteilymatkustaja huomasi ikkunasta jotain, jonka seurue totesi osittain pintaan nousseeksi sukellusveneeksi.

– Yhtäkkiä merestä tökötti sukellusveneen torni. Se näytti edestä päin kapeahkolta ja pitkältä, päällä tunnistimia. Merenkäynti oli sen verran kovaa, että sukellusveneen runko näytti olevan juuri merenpinnan alla.

Seurue oli havainnosta varma. Sukellusvenekuvia jaettiin myös sosiaalisessa mediassa.

– Se näytti hätkähdyttävästi isolta sukellusveneeltä. Muutama kymmenen metriä tornista eteenpäin aallot näyttivät osuvan suikulanmuotoiseen sukellusveneen runkoon. Aurinko paistoi sen verran kirkkaasti, että ”tornista” näkyi selkeästi vain profiili. Tilanne meni ohi sen verran nopeasti, etten ehtinyt juosta kannelle kuvaamaan paremmin, havainnon tekijä kertoo.

Halliluoto hämää merelläkävijää

Kyseessä ei kuitenkaan ollut sukellusvene, vaan merenkulkijoita säännöllisin väliajoin hämmentävä Halliluoto, joka on merikortissakin näkyvältä viralliselta nimeltään Gråskärsbådan. 

Halliluoto on nimensä mukaisesti luoto, jonka päällä on sodanaikaisia rakennelmia. Luoto on noin 150 metriä pitkä ja 50 metriä leveä. 

Luodolla on jatkosodanaikainen bunkkeri, jonka päällä törröttävät antennit antennit ovat merenkulussa navegoinnin apuna käytettävät sektoriloisto ja tutkaheijastin.

Hyvällä säällä ja lähempää nämä erottuvat hyvin, kuten oheisesta instagram-kuvasta näkyy.

Suomenlahden merivartiostossa sekaannuksen vaara tunnetaan. Heille ilmoituksia asiasta tulee kuitenkin suhteellisen harvoin, yksi tai kaksi vuodessa. 

Merivartioston päivystäjän mukaan sekaannuksia varmasti sattuu useamminkin, mutta usein seurassa on joku tarpeeksi tarkkasilmäinen tai sitten sellainen, joka tietää, mistä on kyse.    

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.