Mainos

Stubb talouden alamäestä: Täältä Suomi katsoo mallia

Studiovieraana MTV Uutisten Seitsemän uutisissa ollut valtiovarainministeri Alexander Stubb kommentoi hallituksen työnsarkaa kaatuneiden yhteiskuntasopimusneuvottelujen jälkeen.

– Tänään iltapäivällä meillä oli kahden muun puheenjohtajan kanssa hyvä palaveri, jossa sitouduttiin viiden prosentin tavoitteeseen. Nyt pyritään tekemään kokonaisuuksia, jotka tekevät muutoksia työelämään, muutoksia tuottavuuteen ja toivottavasti saadaan siihen päälle maltillinen palkkaratkaisu, Stubb totesi.

Stubbin mukaan mallia pyritään katsomaan Pohjoismaista Tanskasta ja Ruotsista.

– Lähtökohta on se, että yritämme pelastaa hyvinvointiyhteiskunnan ja sen rahoituksen. Se tarkoittaa, että tarvitaan lisää työpaikkoja ja kasvua. On sellaisia maita, jotka ovat tässä onnistuneet, niistä esimerkkeinä Saksa, Tanska ja Ruotsi.

– Nyt meillä on korkeintaan viisi viikkoa aikaa tuoda pöytään hallitusohjelman lisäksi muutamia toimia. Ne eivät tule olemaan helppoja, mutta uskon, että niillä saadaan Suomi nousuun.

”Emme hae myrkkyä vaan talouskasvua”

Yleisesti keinoiksi on esitetty mm. paikallista sopimista ja työehtojen yleissitovuuden purkua, toisin sanoen asioita, jotka ovat ay-liikkeille myrkkyä. Stubbin mukaan yhteydet työmarkkinajärjestöihin eivät katkea.

– Me ei haeta myrkkyä kenellekään, vaan me haetaan talouskasvua. Jos hallitusohjelmaa katsotaan, niin siellä on kaksi kokonaisuutta, jotka ovat tällä hetkellä jo selvitysputkessa. Yksi niistä on paikallinen sopimus ja toinen niistä on ansiosidonnainen työttömyysturva.

– Ne ovat osa kokonaispalettia, mutta ei välttämättä sitä, jolla korvataan yhteiskuntasopimus. Siihen tarvitaan vähän pidemmälle meneviä toimia.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.