Itäraja pysyy kiinni toistaiseksi

Nykyinen sulku päättyy 14. huhtikuuta, mutta rajaa ei aukaista.

Itäraja pysyy kiinni toistaiseksi. Sitä ei aukaista 14. huhtikuuta, jolloin nykyinen sulku päättyy. Hallitus päättää asiasta huomenna valtioneuvoston yleisistunnossaan.

Yleisistunnon keskiviikkona julkaistulla asialistalla kerrotaan, että valtioneuvosto päättää rajanylityspaikkojen sulkemisesta toistaiseksi ja kansainvälisen suojelun hakemisen keskittämisestä. 

MTV Uutisille ja STT:lle on vahvistettu, että tämä tarkoittaa itärajan pitämistä edelleen kiinni.

Kiinnostavaa on, että päätöksessä on sana "toistaiseksi". Tähän asti itärajan sulusta tehdyt päätökset ovat olleet määräaikaisia, eivät toistaiseksi voimassaolevia.

Nykyisestä sulusta päätettiin 8.2.

Kansainvälistä suojelua ei voi hakea Suomen ja Venäjän välisen maarajan rajanylityspaikoilla rajasulun vuoksi.

Hallitus päätti nykyisestä sulusta 8. helmikuuta. Viranomaisten tietojen perusteella tuolloin oli todennäköistä, että ilmiö käynnistyisi uudelleen, jos itärajalla olisi avoinna olevia rajanylityspaikkoja.

– On syytä olettaa, että käsillä on pitkäkestoinen tilanne. Venäjän rajan läheisellä alueella oleskelee vähintään satoja mutta todennäköisesti tuhansia siirtolaisia, jotka odottavat mahdollisuutta jatkaa Suomeen, totesi sisäministeri Mari Rantanen (ps.) tuolloin.

Uusia lakeja valmistelussa

Sisäministeriössä valmistellaan tilanteeseen vastaamiseksi uutta niin sanottua käännytyslakia, jolla voisi rajoittaa kansainvälistä suojelua koskevien hakemusten vastaanottamista rajalla. Luonnos sai lausunnoilla erittäin kriittistä palautetta, ja sitä korjataan parhaillaan.

Maahanpääsy voitaisiin lain turvin estää ilman oikeutta turvapaikanhakuun esimerkiksi tilanteessa, jossa Venäjä käyttäisi mahdollisia turvapaikanhakijoita Suomen painostamiseen. Päätös voitaisiin tehdä vain rajatulle osalle Suomen valtakunnanrajaa ja sen läheisyyttä, ja se voitaisiin tehdä enintään kuukauden ajaksi kerrallaan.

Muun muassa oikeuskansleri Tuomas Pöysti edellytti luonnokseen paljon tarkennuksia ja täsmennyksiä.

Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle huhtikuun aikana, ja lain on määrä tulla voimaan mahdollisimman pian.

Myös uutta rajamenettelylakia parannellaan lausuntopalautteen perusteella, ja se on määrä saada lähiaikoina eduskuntaan. Rantanen on kuitenkin todennut, että se ei ole ratkaisu itärajalla syntyneeseen tilanteeseen, koska rajamenettelyyn voidaan ottaa vain pieni osa kansainvälisen suojelun hakijoista.

Juttua päivitetty kello 17.50: Päivitetty kauttaaltaan. Kello 18.21 lisätty MTV Uutisten saama vahvistus sekä sitä seuraava huomio sanasta "toistaiseksi".

Lue myös:

    Uusimmat