Mainos

Stora Enso: Uruguayn tehtaan ympäristöhaitat minimoitu

Stora Enson Uruguayhin rakentamasta tehtaasta tulee maan suurin yksityinen investointi. Vuonna 2013 käyttöön otettava tehdas tulee tuottamaan lähes 1,5 miljoonaa tonnia puusellua vuodessa.

Suomalaisen Metsä-Botnian tehdashanke aiheutti muutama vuosi sitten laajoja mielenilmauksia Uruguayn ja Argentiinan rajalla, kun sen väitettiin saastuttavan rajajokea. Haagin tuomioistuimen myöhemmin antamassa päätöksessä saastuttamista ei kuitenkaan tapahtunut.

Stora Ensoa aikaisemmat mielenosoitukset eivät pelota.

- Ei arveluta ollenkaan. Me olemme tehneet Uruguayssa kauan töitä ja olemme myös kattavasti selvittäneet tällaisen tehtaan ympäristövaikutukset. Luonnollisesti näin isot hankkeet aiheuttavat muutoksia niissä paikallisyhteisöissä ja me olemme varautuneet ratkaisemaan näitä mahdollisia ongelmia, sanoo yhtiön talousjohtaja Markus Rauramo.

Eukalyptus tulee pääosin omilta mailta

Sellun raaka-aineena käytetään eukalyptusta sen nopean kasvuvauhdin takia. Uuden tehtaan raaka-aine on peräisin suomalaisen Stora Enson ja chileläisen metsä-yhtiö Araucon yhdessä omistamilta, yli 130 000 hehtaarin viljelymailta.

Yhtiö vakuuttaa kaiken käytetyn puuraaka-aineen olevan vastuullisesti tuotettua.

- Olemme hankkineet sieltä maita, jotka ovat olleet aikaisemmin lähinnä karjan laidunmaina. Tämä hankehan sai vauhtia vuonna 2009, kun me ostimme Araucon kanssa yhdessä espanjalaiselta Encelta 135 000 hehtaaria maata. Siihen kuului 78 000 hehtaaria puuviljelmiä.

Rauramon mukaan tehtaan rakentamisella on vaikutuksia myös Suomen elinkeinoelämälle.

- Vielä ei ole valmiita sopimuksia olemassa, mutta Suomessa saatetaan valmistaa iso osa niistä koneista, joita Uruguayn sellutehtaalle tulee. Tällä on siis Suomellekin positiivisia vaikutuksia, Rauramo kertoo.

Tehdas työllistää rakennusaikana Uruguyassa noin 3000 ihmistä, ja valmistuttuaan 500 henkilöä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.