STM ei tiedä, mikä rokotekattavuus riittää pysäyttämään koronaepidemian – koronapassin jatkoaika todennäköinen

2:06
STM:n mukaan jo nyt on selvää, että 80% rokotuskattavuus ei riitä epidemian hallintaan

Suomi on tavoitellut 80 prosentin rokotuskattavuutta, jonka arvioitiin vielä kesällä riittävän epidemian hallintaan.

Sosiaali- ja terveysministeriön vastauksessa MTV Uutisille todetaan, että riittävä rokotuskattavuus selviää vasta vuosien kuluessa.

Turvallisuus- ja terveysosaston osastopäällikkö Taneli Puumalaisen mukaan epidemian hillintään riittävä rokotuskattavuus riippuu, siitä kuinka tarttuvasta taudista on kyse.

– Kun kyse on uudesta taudista, kuten nyt koronaepidemia, on mahdotonta etukäteen tarkasti määrittää mitään tiettyä raja-arvoa eikä epidemia muutenkaan sammu nopeasti vaan vähitellen kuukausien ja vuosien kuluessa.  Se mikä, rokotuskattavuus lopulta riitti selviää vain jälkeenpäin tarkasteltuna ja pidemmällä aikavälillä, sanoo Puumalainen.

Puumalaisen mukaan arvio rokotekattavuudesta tehtiin viime kesänä ja nyt tieto on lisääntynyt.

– Viime kesänä arvioitiin, että koronaepidemiassa tarvitaan vähintään 80-90 prosentin rokotuskattavuus. Useiden maiden nykyiset kokemukset viittaavat siihen, että ainakaan 80 prosentin ei riitä epidemian hallintaan, mutta rokotus suojaa toki hyvin rokotettuja vakavalta koronalta.

Aiemmin tänään HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen totesi MTV:n Uutisaamussa, että 80 prosentin rokotekattavuuden raja olisi tullut mallinnoksesta, missä arvioitiin sitä, milloin koronapotilaiden sairaalakuormitus pysyisi kohtuullisena.

Koronapassiin tulossa jatkoa Suomessa

Lehtosen mukaan rokotteen suojateho vakavaa koronaa vastaan laskee, joten tarvitaan kolmas rokote, josta arvioidaan tulevan pidempi suoja.

MTV Uutiset kysyi STM:stä, miten koronapassi suhtautuu kolmanteen rokotukseen. Puumalaisen mukaan asia ratkaistaan EU-tasolla. Nyt Suomessa käytössä oleva koronapassi on voimassa vuoden loppuun, mutta Suomessa on aloitettu keskustelut sen käytön jatkamisesta.

– Koronapassi pohjautuu EU:n koronatodistukseen. Kolmannen rokoteannoksen suhde koronatodistukseen ja näin ollen Suomenkin koronapassiin ratkaistaan EU-tasolla ja luultavasti ennen ensi kesää, jolloin EU:n koronatodistuksen mahdollistavan EU-asetuksen voimassaolo päättyisi.

Puumalainen lisää vielä, että koronatodistuksen jatkoaika on Suomessa kuitenkin todennäköinen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja