Sri Lankassa hyllytetty poliisipäällikkö syyttää presidenttiä iskujen toteutumisesta – tuo esiin vakavia viestintäkatkoksia

Mistä Sri Lankan terrori-iskuissa on kyse? 15:47
Huomenta Suomessa keskusteltiin Sri Lankan iskuista.

Sri Lankalla hyllytetty poliisin johtaja syyttää maan presidenttiä Maithripala Sirisenaa siitä, ettei hän onnistunut estämään pääsiäisenä tapahtuneita pommi-iskuja. Huhtikuun 21. päivänä tapahtuneissa pommi-iskuissa kuoli yhteensä 258 ihmistä.

Pujith Jayasundara jätti maan korkeimmalle oikeudelle 20-sivuisen valituksen, jossa hän tuo esiin vakavia viestintäkatkoksia maan tiedusteluviranomaisten ja hallinnon turvallisuuselimien välillä. Kummatkin toimivat Sirisenan alaisuudessa.

Valituksessa Jayasundara kertoo, että valtion suurin tiedusteluviranomainen SIS olisi käskenyt häntä viime vuonna lopettamaan islamistimilitantteihin kohdistuneet poliisitutkimukset.

Syntipukiksi kaavailtu joutui hyllylle

Suoraan Sirisenalle raportoiva SIS halusi, että poliisin terrorismin tutkinnan yksikkö lopettaisi kaikki tutkimukset, jotka kohdistuivat ääri-islamistisiin ryhmittymiin. Tutkimusten kohteena oli myös NTJ-ryhmä, jota on syytetty pääsiäissunnuntain pommi-iskuista.

Jayasundaran mukaan SIS:n johtaja Nilantha Jayawardena ei ottanut vakavissaan Intian jakamia tiedustelutietoja, jotka varoittivat NTJ:n suunnittelevan iskuja. Jayasundara kertoo, että hän oli ryhtynyt varoittamaan ylempää henkilöstöään, vaikka SIS ei ollut jakanut mitään informaatiota saamistaan varoituksista poliisin kanssa.

Sirisena hyllytti poliisijohtajan sen jälkeen, kun Jayasundara ei suostunut ottamaan vastuuta lukuisiin kuolemiin johtaneista iskuista. Valtakunnansyyttäjä on pyytänyt korkeinta oikeutta tekemään päätöksen asiasta.

Jayasundaran mukaan hänelle tarjottiin diplomaattista virkaa, jos hän ottaisi syyt niskoilleen ja jättäisi virkansa. Hän kuitenkin torjui tarjouksen, koska hän ei ole mielestään vastuussa tiedustelun kanssa tapahtuneista katastrofaalisista laiminlyönneistä.

Jayasundara myös kertoo, että presidentti laittoi hänet sivuun Sirisenan ja pääministeri Ranil Wickremesinghen lokakuussa alkaneen poliittisen välirikon vuoksi.

Useita syytöksiä laiminlyönneistä

Vain päiviä ennen sitä, kun Jayasundara jätti valituksensa, Sirisena oli kiistänyt toisen tiedusteluviranomaisen syytökset. Sisira Mendis oli kertonut parlamentin muodostamalle paneelille, että pääsiäisen iskut olisi voitu estää.

Mendisin todistus vaikutti asettavan Sirisenan negatiiviseen valoon. Todistajanlausunto antoi ymmärtää, että presidentti ei ollut kutsunut kansallista turvaneuvostoa koolle, jotta se voisi käsitellä muun muassa Isisin tekemien iskujen kaltaisia uhkia.

Lausunnossaan Sirisena kiisti Mendisin syytökset siitä, että neuvosto ei olisi tavannut iskujen alla tarpeeksi usein. Iskuista syytetty NTJ on äärijärjestö Isisin tukema.

Sirisenan mukaan neuvosto oli kokoontunut iskujen alla kahdesti viikossa, kun Mendis kertoi edellisen tapaamisen olleen helmikuun 19. päivänä.

Pääsiäissunnuntain iskut kohdistuivat kolmeen kirkkoon ja kolmeen luksushotelliin.

Sri Lanka on ollut hätätilassa iskuista lähtien. Sirisena ilmoitti viime viikolla, että hätätila päättynee kuukauden päästä.

Lue myös:

    Uusimmat