Maltalaiselle liikemiehelle syyte osallisuudesta toimittajan murhaan – Maltan pääministeri jättää tehtävänsä

Maltan pääministeri Joseph Muscat jättää tehtävänsä tammikuun puolivälin jälkeen, kertoi puolueen sisäinen lähde uutistoimisto AFP:lle lauantaina.

Maltalla setvitään parhaillaan korruptiota tutkineen toimittaja Daphne Caruana Galizian murhaa. "Yhden naisen Wikileaksiksi" nimetty Caruana Galizia syytti Muscatia ja muita Maltan poliitikkoja sekaantumisesta korruptioon.

Maan hallituksen toiminta tapaukseen liittyen on joutunut viime aikoina yhä kovemman arvostelun kohteeksi. Pääministeri Muscatia on syytetty läheisten liittolaistensa suojelemisesta.

Poliisin viime viikolla kiinniottama tunnettu liikemies Yorgen Fenech sai lauantaina syytteen osallisuudestaan Caruana Galizian murhaan. Toimittaja sai surmansa autopommi-iskussa vuonna 2017. Fenech on ollut tapauksen pääepäilty.

Times of Malta -lehden mukaan Fenech kiisti syyllisyytensä sekä murhaosallisuuden että muiden syytteiden osalta. Muita syytteitä olivat muun muassa rikollisjärjestön tukeminen tai rahoittaminen sekä rikoksen suunnittelu. Jos hänet todetaan syylliseksi, voi hän saada jopa elinkautisen vankeustuomion.

Times of Maltan mukaan Fenech ei pyytänyt, että hänet vapautettaisiin takuita vastaan. Lehden mukaan hänet vietiin oikeudesta suoraan Corradinon vankilan selliin.

Oikeusistuin päätti myös, että liikemiehen varat jäädytetään. Lehti kertoo, että yhteensä kolme henkilöä on syytettynä toimittajan tappaneeseen pommi-iskuun liittyen.

Kaksi ministeriä ja Muscatin kansliapäällikkö erosivat

Aiemmin tällä viikolla kaksi maltalaisministeriä sekä Muscatin kansliapäällikkö Keith Schembri jättivät tehtävänsä. AFP:n lähteiden mukaan Fenech on kertonut Schembrin olevan aivot toimittajan murhan taustalla.

Schembri pidätettiin tiistaina, mutta hänet päästettiin vapaaksi jo torstaina. Schembrin vapautus sai aikaan syytöksiä totuuden peittelystä.

Muscat on aiemmin vannonut jättävänsä tehtävänsä, mikäli hänet yhdistettäisiin murhaan. Hän kertoi kuitenkin perjantaina toimittajille jatkavansa tehtävässään. Hän kertoi myös jäävänneensä itsensä liittyen päätökseen siitä, annetaanko Fenechille syytesuoja.

Pääministeri kertoi ilmoittaneensa Fenechistä poliisille sen jälkeen, kun liikemies oli uhannut liittää pääministerin murhaan, jos häntä ei armahdeta.

Fenech otettiin kiinni hänen jahdiltaan viime viikolla sen jälkeen, kun taksikuski Melvin Theumalle oli tarjottu armahdusta, jos hän paljastaisi murhaan kytkeytyneet tahot. Theuman on väitetty toimineen murhan välikätenä.

Maltalaisen oikeusistuimen on määrä päättää maanantaina, siirretäänkö murhan päätutkija Keith Arnaud syrjään tapauksesta. Siirtoa pyysi Fenech, koska Arnaudilla väitetään olevan läheiset suhteet sekä Schembriin että Muscatiin.

Lähteet: Muscat eroaa, kun syytteet murhasta on annettu

Uutistoimiston puoluelähteiden mukaan pääministeri Muscat aikoo jättää tehtävänsä sen jälkeen, kun Caruana Galizian murhan takana olleet henkilöt ovat saaneet syytteensä ja hänen työväenpuolueensa on valinnut uuden johtajan.

– Hän sanoi aina, että hän on lähdössä pian ja hänestä tuntuu, että nyt olisi sopiva aika lähteä, yksi lähde kertoi.

Lähteiden mukaan hän halusi kuitenkin nähdä, että murha selvitetään hänen vahtivuorollaan niin kuin hän oli luvannut.

– Sen jälkeen, kun murhan takana ollut tai olleet on asetettu syytteeseen, hän aikoo ilmoittaa, että hän jättää tehtävänsä ja että tammikuun 18. päivänä pidetään johtajavaalit, lähde kertoi AFP:lle.

AFP:n lähteet eivät kertoneet, milloin Muscat antaisi virallisen ilmoituksen erostaan, mutta painottivat uutistoimistolle, ettei pääministeri jatka tehtävässään tammikuun 18. päivää pidemmälle.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja