Sotakirjeenvaihdon mestari teki vuosisadan silminnäkijäskuupin – roikkui vielä eläkkeelläkin lyhtypylväässä

Tammikuun alussa menehtynyt Clare Hollingworth kertoi ensimmäisenä toisen maailmansodan alkamisesta 1939 ja kiipesi lyhtypylvääseen Tiananmenin aukiolla vielä 1989. Välissä oli puoli vuosisataa kirjeenvaihtoa, erityisesti sodista.

MTV Uutisten ulkomaantoimittaja Kalle-Ville Lahtinen tapasi kuuluisan kirjeenvaihtajan 25 vuotta sitten:

Hong Kong 1992. Saarella, puolessavälissä ylämäkeä keskustassa, on mitäänsanomaton punatiilirakennus. Siinä pitää kotiaan brittiajoilta peräisin oleva kirjeenvaihtajakerho, Foreign Correspondents Club.

Seiniä ehostavat aasialaiset sotakuvat. Avustajani vie minut keskeiseen pöytään sijoittuneen vanhemman naisen luo ja esittelee minut hänelle kunnioittavin sanankääntein.

Kuivakan ja sitkeän oloinen nainen on vaatimattomasti pukeutunut, mutta häntä ympäröi selvä journalistisen kokemuksen aura.

Nukkui toisinaan huvikseen lattialla

Myöhemmin haastattelin häntä hänen kodissaan, ei kovin kaukana kerhosta, kirjakasojen ja karttojen keskellä. Ihmettelin makuuvarustusta pitkin lattiaa.

– Nukun toisinaan lattialla, koska haluan pitää tuntuman kenttäoloihin, Hollingworth kertoi.

Tiesin hänestä vain, että kokeneempaa Aasian ja sen kriisien tuntijaa ei löydy. Opin vasta myöhemmin, kuinka todella kokenut hän oli.

Vuosisadan silminnäkijäskuuppi

Clare Hollingworth päätti ryhtyä brittiporvariperheensä kauhuksi 30-luvun alussa toimittajan ammattiin, sen ajan ajattelun mukaan yhtä paheksuttavaa kuin toiminta liike-elämässä.

Tapahtumat veivät hänet 1939 kesällä Puolaan, Saksan rajalle. Siellä hän tuulisena päivänä näki lepattavan pressun raosta Saksan joukot hyökkäysvalmiina ja teki heti jutun Daily Telegraph-lehteen Lontooseen alkamassa olevasta sodasta.

Kahta päivää myöhemmin hän teki toisen jutun siitä, kuinka sota oli alkanut, koska panssarit vyöryivät kylän läpi.

Se oli vuosisadan silminnäkijäskuuppi.

Roikkui vielä eläkkeellä lyhtypylväässä

Hollingworth seurasi toista maailmansotaa eri kolkilta muun muassa Euroopassa ja Pohjois-Afrikassa, sitten sotia Lähi-idässä ja myöhemmin Intiassa, Pakistanissa ja Vietnamissa.

– Täytyy myöntää, että nautin sodassa olosta, Hollingworth muisteli satavuotispäivänään.

Hänet tiettävästi nähtiin vielä eläkevuosinaan roikkuvan lyhtypylväässä Pekingissä Tiananmenin aukiolla saadakseen paremman kuvan saamiseksi mielenosoitusta tukahduttavista sotilaista.

New York Times -lehden mukaan näkönsä viime vuosinaan liki menettänyt Hollingworth nukkui yhä vierellään kenkäpari ja passi, kaiken varalta.

Clare Hollingworth menehtyi 10. tammikuuta Hong Kongissa. Hän oli kuollessaan 105 vuotta. 

Lue myös:

    Uusimmat