Mainos

Sosiaaliset yritykset tulossa Suomeen

Sosiaaliset yritykset tekevät tuloaan Suomeen. Italiasta alkunsa saanut yritysmuoto pyrkii kehittämään pitkäaikaistyöttömien ja vaikeasti työllistettävien suojatyöstä kannattavaa liiketoimintaa.

Sosiaalisia yrityksiä on alettu perustaa pitkäaikaistyöttömiä ja muita vaikeasti työllistettäviä varten. Samalla näitä erityisryhmiä rohkaistaan itsenäisiksi yrittäjiksi. Toimitusjohtaja Marjatta Varanka VATES-säätiöstä sanoo, että perimmäinen tarkoitus on tarjota työtä, mutta samanaikaisesti tavoitteena on tarjota sitä työtä liiketoiminnallisesti eli mahdollisimman pitkälle itse kannattavasti.

Suomessa sosiaalisia yrityksiä toimii jo satakunta. Suurin osa on muutaman hengen pienyrityksiä ja yrityssuuntautuneita työkeskuksia. Ne työllistävät lähes 10 000 ihmistä ja niiden liikevaihto on reilut 500 miljoonaa markkaa.

Perinteisistä suojatyöpaikoista sosiaaliset yritykset erottaa niiden markkinalähtöisyys. Julkisen tuen määrä ja tappiotakuut pyritään yrityksissä puristamaan minimiin. Samalla esimerkiksi vammaisia pyritään kuntouttamaan normaaliin ansiotyöhän suojatyön sijaan. Edelläkävijämaita sosiaalisten yritysten perustamisessa ovat Saksa, Italia ja Englanti. Italiassa ovat menestyneet sosiaaliset osuuskunnat. Saksassa puolestaan sosiaaliset yritykset ovat olleet erittäin kannattavia.
(MTV3)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.