Soininvaara ei puolla ajatusta asumistuesta luopumisesta

Peruspalveluministeri Osmo Soininvaara (vihr.) arvostelee näkemystä, jonka mukaan asumistuki kiihdyttää työpaikkojen keskittymistä pääkaupunkiseudulle. Hänen mukaansa tuen vaikutus on juuri päinvastainen.

-Jos asumistuesta luovuttaisiin, työttömät ja muut työelämän ulkopuolella olevat joutuisivat muuttamaan muualle Suomeen, missä asuminen on halvempaa, Soininvaara perusteli maanantaina Pohjoismaisilla Rakennuspäivillä Helsingissä.

Muuttoliike puolestaan vapauttaisi pääkaupunkiseudulta asuntoja, joihin muuttaisi lisää työvoimaa muualta Suomesta. Näin ollen työpaikkojen keskittyminen vain jatkuisi.

Soininvaaran mielestä työttömien pakottaminen pois kotipaikkakunniltaan ei kuulu pohjoismaiseen hyvinvointivaltioon. Esimerkiksi asumistuen heikentäminen Helsingissä ja sitä seuraava asumisen uudelleensijoittuminen johtaisi jyrkkään sosiaaliseen eriytymiseen.

Sysätäänkö syrjäytyneet kasvukeskuksiin?

Suomessa pitäisikin paneutua niiden syiden selvittämiseen, joiden takia pitkäaikaistyöttömät ja muut syrjäytymisuhan alaiset muuttavat mieluummin kasvukeskuksiin kuin jäävät syrjäseuduille, Soininvaara esitti.

-Kansantaloudellisesti on hirveää, että muutetaan sinne missä on kova asuntopula. Soininvaara sanoo huomanneensa, että osa kunnista myös sysää asukkaita pois kasvukeskuksiin - jopa junalipun voimalla. Helsinkiä enemmän tästä on kärsinyt Turku.

Hänen mielestään Suomessakin kannattaisi selvittää mallia, joka on käytössä esimerkiksi Hollannissa. Siellä lähettäjäkunta joutuu parin vuoden ajan maksamaan entisen asukkaansa aiheuttamat kulut uudelle asuinkunnalle.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja