Mainos

Sohvan oston ABC

Sohva on kodin tärkeimpiä huonekaluja, ja sillä on iso merkitys tunnelman luojana. Oikea koko, laadukas verhoilu ja ergonominen muotoilu ovat hyvän sohvan tärkeimpiä ominaisuuksia. Parhaimmillaan harkiten valittu sohva kestää ja ilahduttaa pitkään.

Kodintekniikan siirtyminen digi- ja teräväpiirtoaikaan on vaikuttanut myös suomalaisten sisustajien sohvavalintoihin. Teräväpiirtotelevision tai kotiteatterin pariksi halutaan rentoja, kookkaita ja nuorekkaita sohvia, divaaneja ja raheja, joilla elokuvaillasta tai suosikkisarjasta voi nauttia isommallakin porukalla.

– Tällä hetkellä suosittuja ovat järjestelmäsohvat. Tyylillisesti suositaan rentoja, pehmeitä sohvia, joissa on tilaa isommallekin joukolle, tuotepäällikkö Tuija Ilvonen Iskusta sanoo.

Järjestelmäsohvien etuna, on että niissä asiakas voi koota erilaisista moduuleista haluamansa kokoonpanon. Asiakas voi lisäksi valita sohvaansa haluamansa verhoilukankaan ja jalat, joita on saatavina esimerkiksi puisina ja värillisinä. Tällä hetkellä suosittuja ovat myös metalliset sohvanjalat.

Osta uusi sohvasi huolella!

Sohvan ostajan on hyvä ennen lopullista valintapäätöstä kiinnittää huomiota etenkin istuinmukavuuteen. Toinen pitää löysistä, pehmeistä istuintyynyistä, kun taas toinen suosii jämäkältä tuntuvia istuimia.

Sohvaa tai lepotuolia ostettaessa pitäisi ottaa huomioon käyttäjän koko, sillä liian pienessä istuimessa jäsenet puutuvat helposti. Tärkeää on huomioida myös istuimen kulma ja selkänojan muoto. Jos kaipaa lisätukea selälleen, on parasta valita selkätyynyt, jotka tukevat hyvin ristiselkää.

Huomiota kannattaa lisäksi kiinnittää sohvan vaahtomuovien laatuun ja rakenteeseen. Esimerkiksi Iskun kotimaisissa istuinpehmusteissa käytetään Multisoft-rakennetta, jossa yhden vaahtomuovikerroksen sijasta kerroksia on kolme tai enemmän. Vaahtomuovikerrosten määrää ja järjestystä muuttamalla haetaan tuotteelle asiakkaan haluama istuinpehmeys.

Myös ompelutyön jälki on aina hyvä tarkistaa, sillä huolellisesti ommellut saumat korostavat kaunista verhoilukangasta.

Sohva tilan koon mukaan

Myymälässä sohvat näyttävät aina pienemmiltä kuin kotona. Sen vuoksi kannattaa etukäteen miettiä, mihin kohtaan huonetta sohva tulee ja paljonko tarvitaan tilaa sekä itse huonekalulle että sen ympärille. Hyvä apukeino oikeankokoisen sohvan ostamiseen on piirtää esimerkiksi ruutupaperille pohjapiirustus huoneesta, johon sohva sijoitetaan ja merkitä siihen sohvan paikka.

Etukäteen on hyvä myös hahmotella mielessään, miltä erilaiset sohvamallit näyttäisivät sohvalle varatussa tilassa. Esimerkiksi järjestelmäsohvissa on useita erilaisia mahdollisuuksia, kuten divaanityyppisiä ratkaisuja tai kulmapaloja.

Tilan lisäksi sohvan valintaan vaikuttaa sen käyttötarkoitus. Pehmeä löhöilysohva sopii rentoihin koti-iltoihin. Vieraiden kanssa seurusteluun tai aulatiloihin tarvitaan sen sijaan napakka sohva, jolla on miellyttävä istua.

Järjestelmäsohva taipuu kulmasohvaksi

Kulmasohvaa kannattaa lähteä rakentamaan jostakin järjestelmäsohvasta. Sohvaa suunniteltaessa on tärkeää tietää etukäteen, kumman käden puolelle kulmapala sijoitetaan. Esimerkiksi Iskun malliston Montreal- ja Geneve-kulmasohvat ovat hillittyjä ja ajattomia vaihtoehtoja, mutta niiden kulmapalojen sijaintia ei voi vaihtaa jälkikäteen. Sen sijaan Lokka- ja Lakeus-sohvissa moduulien paikkoja voi vaihtaa.

Stemman valikoimiin kuuluvan Easy-modulisohvassa osien järjestystä voi muuttaa tilanteen ja tilojen mukaan. Verhoilukankaissa ja sohvanjaloissa on monia erilaisia värivaihtoehtoja. Oona-järjestelmäsohvassa on mahdollisuus valita kaksi erilaista istuinsyvyyttä, joko 92 cm tai 105 cm. Sohvassa on myös kaksi selkätyynyvaihtoehtoa.

Järjestelmäsohvien lisäksi erilaiset divaanit käyvät hyvin kaupaksi. Esimerkiksi yksi Iskun myydyimmistä malleista on tällä hetkellä kolmen hengen divaanisohva.

Luonnonvärit edelleen ykkössuosikkeja

Sohvien materiaaleissa suositaan kudottuja polyesterikankaita, mutta luonnonmukaisten materiaalien suosio on kasvussa. Pehmeiden pellavantuntuisten kankaiden rinnalle ovat nousemassa myös villakankaat.

Kuvioita ei sohvan koristeluiksi juuri haluta, vaan yksivärinen verhoilu on yleisin valinta. Sohvien väreiksi valitaan murrettuja, maanläheisiä värejä, kuten ruskeaa, beigeä, harmaata sekä saven, hiekan ja mudan sävyjä. Utuisesta, savunsävyisestä sinisestä on tulossa uusi muotiväri. Kankaiden ohella sohvan verhoiluksi valitaan ajatonta ja helppohoitoista nahkaa. Trendikäs valinta on valkoinen, kromijaloilla varustettu nahkasohva.

Askon hillityn Gamma-kulmasohvan verhoilu noudattaa trendikkään hillittyä linjaa. Ilmeikkyyttä lisää toiseen päätyyn lisätty rahi. Tummaan sisustukseen pystyy puolestaan luomaan kontrastia Askon violettiin taittuvilla Cheri-sohvalla ja Mod Trendi -modulisohvalla.

Laadukas verhoilu on kestävyyden tae

Sohvan näyttävin ja kallein osa on verhoilu, minkä vuoksi siihen on hyvä kiinnittää huomiota ostovaiheessa. Huolellisesti verhoillun sohvan käyttöikä on useita vuosia. Etukäteen on hyvä miettiä, kuinka paljon kulutusta oman sohvan pitää kestää ja minkälaiset värit ja materiaalit sopivat omaan sisustukseen.

Sohvan käyttöiän kannalta on tärkeää valita oikeanlainen verhoilumateriaali. Tekokuitukankaat ovat kestäviä ja helppohoitoisia, kun taas luonnonkuitukankaat ovat pehmeäntuntuisia ja miellyttäviä. Pellava ja puuvilla imevät kuitenkin herkästi kosteutta ja likaantuvat helposti. Sekoitekankaat ovat kestäviä, edullisia ja helppohoitoisia. Metalloiduilla, himmeillä ja kiiltävillä kuiduilla voidaan lisätä sohvaan persoonallista ilmettä.

Sohva on kodin tärkeimpiä huonekaluja, ja sillä on iso merkitys tunnelman luojana. Järjestelmäsohvien ansiosta huoneeseen voi räätälöidä juuri oikeanlaisen kalusteen. Parhaimmillaan harkiten valittu sohva kestää ja ilahduttaa pitkään.

Teksti: Riina Mäentausta / Mediafocus

Kuvat: Isku, Asko, Hobby Hall ja Stemma

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.