Sofi Oksaselta häkellyttävä arvio: Venäjä pystyisi romuttamaan Suomen talouden verettömällä hyökkäyksellä

0:54
Katso myös: Ukrainan historiaan perehtyneen kirjailijan Sofi Oksasen mukaan Venäjän ukrainalaisiin kohdistamalla sorrolla on jo vuosisatoja pitkä historia

Kirjailija Sofi Oksanen esittää tiviitissään rajun väitteen, jonka mukaan Venäjä voisi tuhota Suomen talouden ampumatta laukaustakaan. Oksanen arvioi, että Suomen kynnys avata tuli Venäjän veretöntä minihyökkäystä vastaan olisi hyvin korkea.

Sofi Oksanen esitti tiistaina Twitter-ketjussaan huolestuttavan arvion siitä, millaisen hybridioperaation tai jäätyneen konfliktin, tai molemmat, Venäjä voisi järjestää Suomea vastaan, jos se niin päättäisi tehdä.

Oksanen uskoo, että operaatio ”rampauttaisi” Suomen talouden, kun kansainväliset yhtiöt pakenisivat täältä. Tapahtumia ei välttämättä voitaisi Oksasen mukaan mitenkään estää, koska silloin otettaisiin riski avoimesta sodasta – ja nimenomaisesti sodasta, jossa Suomi ampuu ensimmäisen laukauksen.

Koska ei ole tulta, johon vastata

Oksasen skenaario alkaa tilanteesta, jossa ”tunnuksettomat tai tunnukselliset” Venäjän sotilaat valloittavat Suomen Lapissa yksittäisen tunturin, oletettavasti Venäjän rajan kupeesta. Sinne julistetaan piskuinen nimellisesti itsenäinen ”kansantasavalta”.

Siviilejä ei häiritä. Vastauksessaan yleisökommenttiin Oksanen tarkentaa, että yhtäkään laukausta ei ammuta.

– Koska ei ole tulta, johon vastata, eikä suomalaisia, joita puolustaa, tilanne jäätyy, Oksanen jatkaa arviota.

Tapaus nousisi kansainväliseksi uutiseksi

On kuitenkin ilmiselvää, että valloituksen verettömyydestä ja todennäköisesti melko pienestä sotilasmäärästä huolimatta tapaus nousisi pian kansainväliseksi isoksi uutiseksi. Julkisuuden seurauksena Suomen talous alkaisi yskähdellä; Oksasen arvion mukaan ensimmäisenä loppuisi turismi.

–Ulkomaalaiset eivät uskalla matkustaa maahan ja ulkomaiset yritykset alkavat miettiä, miten suhtautua tilanteeseen. Edellisten vuosien esimerkin seurauksena ulkomaiset investoinnit alkavat karttaa Suomea, Oksanen kirjoittaa.

Jäätyneet konfliktit ovat ongelmallisia

Yhdessä kommentissa arvioidaan, että Suomen viranomaiset ”panisivat porukan rautoihin parissa tunnissa”, jos tilanne mahdollistaa pehmeämmän voimankäytön.

Oksanen vastaa siihen sanomalla ”enpä usko”.

– Silloin alkaisi sota, ja Venäjän mielestä Suomi hyökkäisi Venäjään. Siksi jäätyneet konfliktit ovat ongelmallisia. Ne pystyvät rampauttamaan koko maan talouden ilman yhtäkään laukausta, hän perustelee.

Oleellinen ongelma Oksasen mukaan näyttääkin olevan nimenomaan se, jos Venäjä ei avaa tulta eikä tee mitään muutakaan suoraa vahinkoa Suomelle. Silloin kynnys sille, että Suomi avaa tulen, nousee korkeaksi.

Oksanen kertoo pitävänsä tällaista rajattua iskua paljon todennäköisempänä kuin yritystä valloittaa Suomi.

Oksanen spekuloi, että nimelliseksi perusteeksi tunturin valloittamiselle Venäjä voisi keksiä esimerkiksi sen, että ryhmä venäläisiä retkeilijäturisteja oli löytänyt tunturista jotakin Venäjälle ”historiallisesti kuuluvaa”.

Mitä tunnuksettomien sotilaiden hyökkäyksessä saattaisi tapahtua?

Vertailukohtaa Oksasen skenaarioon voidaan hakea Puolustusvoimien pari vuotta sitten julkaisemalta opetusvideolta Taistelukenttä 2020. Videolla Suomi vastaa tappavalla voimalla tunnuksettomien sotilaiden hyökkäykseen. Korostettakoon, että hyökkääjämaan nimellä Puolustusvoimat ei spekuloi videossa sanallakaan.

Koska video on suoraan Puolustusvoimien itsensä tuottama, tätä voitaneen pitää Puolustusvoimien vihjauksena siitä, mitä tunnuksettomien sotilaiden hyökkäyksessä saattaisi tapahtua.

Videon hyökkäys ei kuitenkaan kohdistu asumattomaan rajatunturiin, vaan keskelle Suomen siviiliasutusta ja -infraa, nimittäin Kajaanin lentokentälle. Videolla tuntemattoman hyökkääjämaan sotilaat myös avaavat tulen ennen Suomea, joskin ilman uhreja.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja