Sofi Oksanen: Jokainen virolainen on kohdannut Suomessa huorittelua ja ryssittelyä

Kirjapiirin tiistain 2. lokakuuta jaksossa Erkki Tuomioja kohtaa Kun kyyhkyset katosivat -teoksen kirjoittaneen Sofi Oksasen. Paula Noronen haastattelee Tiina Raevaaraa, jonka Hukkajoki-kirjassa äänen saa kadonnut nainen.

Kirjailija Sofi Oksasen Kun kyyhkyset katosivat kertoo Viron historiasta 1930-luvulta 1960-luvulle; ihmisten hankalista valinnoista kahden totalitaristisen järjestelmän välissä. Kirjapiirin kuudennessa jaksossa Erkki Tuomioja tiedustelee Oksaselta, onko virolaisiin suhtauduttu Suomessa alentuvasti.

– Jokainen virolainen on tiettyinä vuosina kohdannut Suomessa niin huorittelua kuin ryssittelyäkin. Suomi oli siinä mielessä ehkä poikkeuksellinen maa, että täällä ei hirvittävästi ollut ensimmäisen polven virolaispakolaisia, toisin kuin esimerkiksi Ruotsissa, jossa he ehtivät jo muodostaa kokonaisen pakolaisyhteisön. Tänne ei myöskään uskallettu jäädä – moni joka pakeni Suomeen, pakeni myös eteenpäin, Oksanen sanoo.

Kirjailija Tiina Raevaaran uutuusteos Hukkajoki antaa äänen kadonneelle.

– Hukkajoki kertoo kaikkein eniten siitä, että vaikka ihminen olisi poissa – kuollut, hävinnyt tai ei olisi ollenkaan läsnä – niin silti hän voi vaikuttaa kaikkien muiden ihmisten elämään ja heidän elämänsä voi tavallaan kiertyä tämän puuttuvan henkilön ympärille, Raevaara kuvailee.

Lue myös:

KIRJAPIIRI AVAlla tiistaisin klo 19.30. Uusinnat lauantaisin 16.30.
AVA

Kuvat: AVA

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja