Sodankylän elokuvajuhlat muistaa näyttävästi von Baghia

Sodankylän elokuvajuhlat kunniottaa syksyllä kuolleen taiteellisen johtajansa von Baghin muistoa muun muassa hänen elämäntyötä käsittelevällä matinealla. 

Uusi taiteellinen johtaja Timo Malmi kertoo STT:lle, että von Baghia muistellaan muun muassa elokuvantekijänä, kriitikkona, historioitsijana ja tutkijana. 

– Tarkoitus on ottaa selville hänen olemassaolonsa punainen lanka ja selvittää, miten se ilmeni ja mikä on se perinne ja miten sitä pitäisi jatkaa. 

Malmi muistaa tuntemansa von Baghin erityisesti intohimoisena persoonana, jota kiinnosti elokuvan lisäksi laajasti kulttuuri, historia ja politiikka.

– Hän oli elokuvan lähetyssaarnaaja, joka halusi levittää elokuvan ilosanomaa kaikille.  
  
Kattaus von Baghin elokuvia  

  
Sodankylän elokuvajuhlat järjestetään nyt 30. kerran. Peter Von Bagh oli festivaalin taiteellinen johtaja alusta alkaen. Malmi työskenteli von Baghin kanssa vuosia elokuvajuhlien ohjelmiston laadinnassa.

– Hän loi sen rakenteen ja profiilin, jolla festivaali syntyi ja kehittyi, vaikka mukana oli alusta alkaen muitakin, kuten Aki ja Mika Kaurismäki. Von Baghin persoona, suhteet ja tietämys olivat kivijalat, joille festivaali rakentui. 

Malmi kertoo, ettei festivaalin olemukseen tai taiteelliseen linjaan ole tulossa muutoksia. Von Bagh muistetaan myös festivaalin aamukeskustelujen vetäjänä. Niitä johtavat ensi kesänä ainakin Malmi sekä Olaf Möller. 

Sodankylässä nähdään laajasti von Baghin omia elokuvia, mutta myös hänen suosikkejaan. Malmi näkee von Baghin olleen parhaimmillaan kollaasidokumenteissa, joissa haastatteluja rytmittävät musiikki ja arkistofilmit.  

Malmi mainitsee mieluisimpina von Baghin elokuvina fiktion Kreivi sekä Tapio Rautavaara -dokumentin Tapsa ja viimeiseksi jääneen dokumentin Sosialismi. 

Von Baghin dokumentit vilisevät suomalaisen kulttuurin ikoneja, joiden joukkoon hänkin nousi.  
– Hänellä oli aika epäsuomalainen eläytymistaito, nopea reaktiokyky ja äly, joiden ansioista hän pääsi kansan sydämiin ja vuosien varrella iskostui kansalliseksi ikoniksi.  

Lue myös:

    Uusimmat