SM-liigaseuroille merkittävä ”NHL-raha” menossa uusiksi – tästä on kyse

4:02
Videolla kuvaa C Moren Urheilusuorasta, jossa käsiteltiin ajankohtaisia NHL-aiheita.

Maailman johtava jääkiekkoliiga NHL on jakanut vuosien varrella niin sanottua kasvattajarahaa niillä hetkillä, kun pelaaja on allekirjoittanut NHL-sopimuksen. Nyt kyseinen korvaus on menossa uusiksi.

Kasvattajarahan taustalla on ollut NHL:n ja kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n välinen sopimus, jonka perusteella NHL on maksanut tulokassopimuksen tehneistä pelaajista rahallisen korvauksen kansallisille liitoille. Liitot taas ovat jalkauttaneet rahan tiettyjen pykälien kautta niille seuroille, joita kyseinen pelaaja on edustanut ennen NHL-sopimuksen tekoa.

Korvaus on määräytynyt sen perusteella, mitä seuraa tai seuroja pelaaja on edustanut viimeisimpien neljän vuoden aikana.

Esimerkki: jos pelaaja on pelannut kaikki neljä edellisvuotta samassa seurassa, kyseinen seura kuittaa noin 230 000 euron korvauksen. Tästä kansallinen liitto, Suomessa Jääkiekkoliitto, ottaa kymmenen prosentin korvauksen.

MTV Urheilun aiheeseen liittyvä selvitys löytyy täältä.

Kanadalaisen tv-yhtiö Sportsnetin toimittajan Elliotte Friedmanin mukaan NHL:n ja IIHF:n välinen siirtokorvaussopimus on menossa remonttiin.

Friedmanin mukaan NHL on käynyt jo jonkin aikaa keskusteluja uudesta siirtokorvauksesta kansainvälisen ja kansallisten liittojen kanssa. Projekti on edennyt ja Friedmanin mukaan osapuolet ovat jo päässeet yhteisymmärrykseen alustavasta kahdeksan vuoden mittaisesta sopimuksesta.

Uudessa korvausmallissa ei puhuttaisi enää täysin pelaajakohtaisesta maksusta.

Friedmanin mukaan korvaussumma jaettaisiin kolmen eri kohdan kautta:

1) Osakorvaus sen perusteella, mistä seurasta pelaaja on varattu NHL:ään.

2) Missä seurassa tai seuroissa pelaaja on pelannut neljän edellisen vuoden aikana.

3) Korvaus sen perusteella, kuinka moni pelaaja ”tietyltä alueelta” on pelannut vähintään 30 NHL-ottelua tai enemmän yhden vuoden aikana.

Tämän lisäksi uusi kansainvälinen siirtosopimus vaikuttaisi myös tapauksiin, joissa NHL-seura lähettää pelaajan lainalle Eurooppaan. Uudessa sopimuksessa pelaajan takaisin kutsuminen olisi helpompaa.

Jääkiekkoliiga NHL on tällä hetkellä tauolla maailmalla leviävän koronaviruspandemian takia. Epävarma tilanne on näkynyt myös pelaajaliikenteen puolella. Alkukevään aikana vain yksi suomalaispelaaja on tehnyt NHL-tulokassopimuksen (Jesse Ylönen, Montreal Canadiens).

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja