SM-liigapomo asetti reunaehdot ensi kaudelle – nykyiset rajoitukset eivät kelpaa alkuunkaan, kautta typistetään tarvittaessa pudotuspeleistä

SM-liigan puheenjohtajan Heikki Hiltusen mukaan sarjakauden alkua suunnitellaan tällä hetkellä tavanomaiseen ajankohtaan eli syyskuulle. Hän toivoo, että katsomot voitaisiin täyttää vähintään puolilleen sarjakauden alkuun.

SM-liigan kauden 2020–2021 alku tuntuu vielä kaukaiselta, mutta todellisuudessa suunnitelmat ensi kaudesta ovat tavanomaisesti tässä ajankohdassa jo pitkällä.

Nyt koronaviruspandemia aiheuttaa epävarmuutta tulevaisuudesta ensi kaudesta kaikissa urheilulajeissa, eikä jääkiekko ole poikkeus.

SM-liigan puheenjohtajan Heikki Hiltusen mukaan suunnitelmat kauden aloittamisesta erityisjärjestelyin ovat kuitenkin jo pitkällä.

– Me suunnitellaan, että kausi alkaisi syyskuussa, pelattaisiin normaali runkosarja ja playoffit päälle, Hiltunen kertoo.

– Seurataan tietenkin, miten koronavirustilanne kehittyy. Kysymysmerkki tietenkin on, mikä on se areenoille sallittu kapasiteetti siinä vaiheessa, kun sarjan pitäisi alkaa. Se on varmasti suurin yksittäinen tekijä, joka meitä tässä vaiheessa askarruttaa.

Hiltusen mukaan tarpeen vaatiessa SM-liigan runkosarjan alkua voidaan viivyttää lokakuulle, jolloin kausi voitaisiin pelata vielä täysimittaisena ja venyttää hieman pidemmälle kevääseen. Myös jääkiekon MM-kisat 2021 aiotaan tämänhetkisten tietojen mukaan pelata tavanomaista myöhemmin keväällä.

Jos sarjaa ei saada käyntiin viimeistään lokakuussa, kautta pitäisi lyhentää. Hiltusen mukaan se tapahtuisi pudotuspelisarjoja typistämällä.

– Välttämättä ei pelattaisi paras seitsemästä ottelusta -systeemillä kaikkia playoff-kierroksia, Hiltunen miettii.

– Jos mennään vuodenvaihteeseen saakka, sitten alkaa olla jo haastavaa pelata 60 kierrosta runkosarjaa.

Hiltusen mukaan SM-liigaseurojen on pakko tehdä kulupuolen sopeutumistoimia, jos kautta ei saada käyntiin syyskuussa. Käytännössä se voisi tarkoittaa esimerkiksi pelaajien kollektiivista palkanalennusta, mikä ei varmasti ajatuksena miellyttäisi Pelaajayhdistystä tai sen jäseniä.

Vähintään 50 prosenttia kapasiteetista

Tällä hetkellä aluevalvontavirasto on Suomen hallituksen ohjeiden pohjalta kieltänyt yli 500 ihmisen tapahtumien järjestämisen. Tähän kieltoon on mahdollisesti tulossa tarkennusta urheilutapahtumien osalta.

Nykymuodossaan kielto ei mahdollistaisi SM-liigan käynnistämistä, arvioi Hiltunen. Otteluliput ja siellä tapahtuva myynti näyttelee niin suurta osaa seurojen tulopuolella.

– Toivoisin, että urheilutapahtumien henkilömääriä voitaisiin tarkastella vaikkapa katsojakapasiteetin perusteella, Hiltunen sanoo.

AVI:n ohjeistuksella ravintoloiden sisätiloihin saa ottaa puolet tavanomaisesta kapasiteetista. Vastaava linjaus mahdollistaisi jo pelit jääkiekon pääsarjassakin.

– Näkisin, että kapasiteetista 50 prosentista ylöspäin kun saataisiin ottaa katsojia, voitaisiin käynnistää jo sarja, Hiltunen sanoo.

– Silloinkin toki vaadittaisiin vielä tietynlaisia sopeutustoimia kulupuolella.

Hiltunen myöntää, että tietyt seurat kärsisivät tästäkin muita enemmän. Esimerkiksi HIFK:n, Kärppien ja Tapparan kotiotteluiden keskimäärinen täyttöaste on huomattavan korkea, mikä näkyy myös seurojen budjeteissa.

– Näille seuroille varmasti sopisi paremmin 70 prosentin täyttöaste. Heillähän on kausikorttilaisiakin niin paljon, että rajoitukset saattaisivat nousta senkin vuoksi ongelmallisiksi, Hiltunen sanoo.

Hiltunen uskoo, että SM-liigaottelut olisivat tietyillä edellytyksillä mahdollista järjestää turvallisesti ja koronavirustartuntoja minimoiden.

Tarkemmat suunnitelmat ja päivämäärät SM-liigakauden alkamisesta valmistunevat juhannukseen mennessä.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja