Mainos

SM-liigan topit ja flopit: Ville Nieminen jätti jälkeensä ammottavan aukon

MTV Sport niputtaa joka viikko SM-liigan onnistujat ja epäonnistujat. Stanley Cup -voittaja ja olympiamitalisti Ville Niemisen pelaajaura päättyi viime viikolla. Mittavan uran tehnyt Nieminen tuli tunnetuksi ennen kaikkea asenteestaan ja räväkistä mielipiteistään. Nemo jätti jälkeensä ison aukon SM-liigaan.

Topit

1. Ville Nieminen, Lukko

Stanley Cup -voittajan kiekkoura tuli pakettiin viime perjantaina. Nieminen haki hartaasti uralleen viimeistä silausta kolmen viimeisen kauden aikana; SM-liigan mestaruus ja Kanada-malja jäivät lopulta haaveeksi. Välierätappio kasvattiseura Tapparalle oli kuin kohtalon ivaa eikä Lukko saanut ladattua itseään iskuun pronssipeliin. Niemisen lopettaminen vie mukanaan SM-liigasta aimo annoksen kokemusta, taistelutahtoa ja asennetta sekä ennen kaikkea ison ja värikkään persoonan.

2. Joonas Kemppainen, Kärpät

Kemppainen on saalistanut kolmeen finaalipeliin tehot 2+2 ja miehen tehotilasto on jäänyt joka pelissä plussan puolelle. Sentteri on nakuttanut kevään aikana 15 pudotuspeliin muhkeat 21 pistettä sivuten kaikkien aikojen toiseksi korkeinta pistemäärää playoffeissa. Ennätys on ulottuvilla, sillä tilastokärki Ben Eaves tehoili 24 pistettä keväällä 2009.

3. Kristian Kuusela, Tappara

Kuusela on ollut Tapparan kantavia voimia ja näkyvimpiä pelaajia finaaleissa. Kuusela on kerännyt tehopisteitä jokaisessa finaaliottelussa summaten saldon 1+3. Kokenut laituri on joukkueensa pistekärki pudotuspeleissä. Kuusela on pelannut playoffeissa yli sata ottelua ja se näkyy. Laituri pelasi viimeksi finaaleissa vuosi sitten ja tätä ennen keväällä 2009. Molemmilla kerroilla tuli tappio, joten voitonhimo kiiluu Kuuselan silmistä.

4. Arto Laatikainen, Kärpät

Laatikainen komeilee puolustajien pistepörssin kärjessä ylhäisessä yksinäisyydessään. Tehot 0+14 kerännyt Laatikainen on syöttöpörssin kakkonen ja kaikkien pelaajien pistepörssissä sijalla 7. Laatikainen rikkoi viime lauantaina puolustajien syöttöennätyksen pudotuspeleissä. Pakkien piste-ennätys 5+12=17 on Marko Kauppisen nimissä. Laatikaisella on hyvät saumat rikkoa tuo lukema jäljellä olevissa finaalipeleissä.

5. Eric Perrin, JYP

Kanadalaisen herrasmiehen ja JYPin kuusi kautta kestänyt yhteinen taival päättyi pronssijuhliin. 39-vuotias kanadalainen pelasi – jälleen kerran – upean kauden. Perrin oli JYPin paras pistemies runkosarjassa ja pudotuspeleissä. Perrin pelasi JYPissä yhtäjaksoisesti kaudet 2010-2015. Tänä aikana JYP voitti yhden mestaruuden Perrinin tekemällä ratkaisumaalilla ja nappasi kaksi pronssia. JYPille yli 300 tehopistettä runkosarjassa tehnyt kanukki teki Jyväskylään lähtemättömän vaikutuksen. Miehen pelitaidot, sitoutuneisuus, johtajuus ja ystävällisyys hakevat vertaistaan.

Flopit

1. TPS:n tappiot

TPS:n taustayhtiö HC TPS Turku Oy tiedotti viime viikolla, että seura tekee tästä kaudesta tappiota noin kaksi miljoonaa euroa. Summa on suorastaan järkyttävä. Perinteikkään seuran surkuhupaisa taival sai yhden luvun lisää. Ensi kautta kohden odotukset ovat korkeat – jälleen kerran. Se ei kuitenkaan ole mikään tae sitä, että TPS onnistuisi nousemaan pysyvästi jaloilleen. Suomi-kiekon kannalta TPS:n voimistuminen ja menestys olisi äärimmäisen tärkeää.

2. Lukko

Lukon kausi päättyi raskaaseen pettymykseen. Raumalaiset johtivat välieräsarjaa Tapparaa vastaan jo voitoin 3-1, mutta finaalipaikka jäi jälleen haaveeksi. Lukon unelma mestaruudesta mureni välierissä jo kolmannella kaudella perätysten. Tämän piti olla Lukon kevät. Lopulta Lukko hyytyi neljänneksi. Raumalaisseuran nouseminen kestomenestyjien joukkoon on toki hieno asia, mutta se komein kruunu on kiertänyt kaukaa. Ainoasta mestaruudesta on aikaa jo 52 vuotta.

3. Pekka Saravo, Tappara

Tappara-pakki on joutunut finaalisarjassa koville. Saravon tärkein tehtävä on oman maalin varjelu ja hän on onnistunut siinä vain osittain. Puolustavan puolustajan liike ei tahdo riittää vikkeliä Kärppä-hyökkääjiä vastaan. Saravo yhdessä pakkiparinsa Teemu Aallon kanssa on ollut suurissa vaikeuksissa omalla alueella. Saravon on parannettava ja siivottava oman maalin edusta tarkemmin.

4. Dan Spang ja Ryan Glenn, Kärpät

Kärppien pakkikaksikko pääsee listalle yhteistuumin. Miehiä yhdistää seuran lisäksi heikot otteet kauden tärkeimmillä hetkillä. Puolustajista kumpikin on esiintynyt rajusti alakanttiin odotuksiin nähden. Kuvaavaa on, että nuoremmat Markus Nutivaara ja Mikko Niemelä ovat pelaanneet kokeneempaa kaksikkoa paremmin ja saaneet ansaitusti enemmän peliaikaa. Ulkomaalaisvahvistusten rooli ei ole olla katsomossa tai antaa muille puolustajille vain lepoaikaa.

5. Finaalien otteluohjelma

SM-liigan pudotuspelien aikataulu on saanut kritiikkiä osakseen. Aihe ei ole uusi, sillä asiasta keskustellaan käytännössä jokainen vuosi. Nyt pudotuspeleissä on pelattu ns. tuplapelejä eli otteluita kahtena peräkkäisenä päivänä jo 1. kierroksella, puolivälierissä, välierässä kahdesti ja viime viikonloppuna finaaleissa. Tapparan päävalmentaja Jussi Tapola ja virkaveli Lauri Marjamäki Kärpistä antoivat risuja pelitahdille sekä sille, että otteluita pelataan vuorotellen kotona ja vieraissa. Se tuo kovan rasituksen matkusteluineen. Talousajattelu jyrää urheilullisuuden edelle, sillä perjantait ja lauantait mielletään parhaiksi myyntipäiviksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.