SM-liigan sääntökirja vaihtuu – valmentajan haastoon merkittävä muutos

SM-liiga kertoi upeita uutisia – mitä ammattituomarijärjestelmä tarkalleen tarkoittaa? 3:54
SM-liiga kertoi upeita uutisia – mitä ammattituomarijärjestelmä tarkalleen tarkoittaa?

Jääkiekon SM-liiga päivittää sääntökokonaisuuttaan alkavan kauden kynnyksellä.

Liigan mukaan muutoksia on valmisteltu läpi koko kesän. Erotuomarijohtaja Jyri Rönn kertoo tiedotteessa, että kehitystyö päävalmentajien ja urheilujohtajien kanssa on sujunut hyvin.

– Takana on iso urakka, mutta olen tyytyväinen lopputuloksiin. Etenkin Liiga-perheen yhtenäisyys ja halu mennä kohti parempaa olivat korkealla tasolla alusta saakka. Löysimme vahvan yhteisen linjan, Rönn kertaa.

Keskeinen muutos SM-liigan sääntöihin on se, että käyttöön otetaan IIHF:n sääntökirja kokonaisuudessaan, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta.

Tärkeimmät muutokset kaudelle 2022–23:

– Liigassa ei enää tuomita 2+10 minuutin rangaistuksia. Henkilökohtainen 10 minuutin käytösrangaistus säilyy ennallaan. Esimerkiksi päähän kohdistuneesta taklauksesta voidaan siis jatkossa tuomita 2 minuuttia tai 5 minuuttia + pelirangaistus.

– Käytössä on jatkossa videotarkistus korkean mailan 2+2 minuutin ja 5 minuutin tuomioita koskien. Muita isoja rangaistuksia tuomari ei voi tarkistaa.

– Jatkossa kaikki valmentajan haastot tehdään joukkuerangaistusta, ei aikalisää vastaan. Ensimmäisestä epäonnistuneesta haastosta tuomitaan 2 minuutin rangaistus. Seuraavista samassa ottelussa epäonnistuneista haastoista tulee aina 2+2 minuutin joukkuerangaistus.

– Käyttöön otetaan sääntö, jonka mukaan varsinaisen peliajan viimeisellä peliminuutilla valmentajan haastoja ei voi tehdä.

– Visuaalinen häirintä poistetaan käytöstä terminä ja rikkeenä. IIHF:n sääntökirjasta tämä kohta edelleen kuitenkin löytyy. 

Lue kaikki sääntötarkennukset Liigan tiedotteesta.

Liiga kertoi maanantaina, että jatkossa käytössä on ammattituomarijärjestelmä. Ensimmäisessä vaiheessa rinkiin kuuluu seitsemän päätuomaria.

Jääkiekon SM-liigakausi alkaa tiistaina 13. syyskuuta. Kaikki ottelut välittää tälläkin sesongilla C More.


Lue myös:

    Uusimmat