Slovakian pääministeri Ficon ampujaksi epäilty mies oikeuden eteen

Video näyttää, kun haavoittunutta Slovakian pääministeriä kiidätetään autoon 0:37
Video näyttää, kun haavoittunutta Slovakian pääministeriä kiidätetään autoon

Slovakialainen tuomioistuin käsittelee tänään pääministeri Robert Ficon ampujaksi epäillyn miehen vangitsemista. 71-vuotiasta miestä vastaan on nostettu syyte murhan yrityksestä.

Asiasta kertoo erikoisrikostuomioistuimen tiedottaja Katarina Kudjakova.

Ficoa ammuttiin toissa päivänä Handlovassa, kun hän oli kättelemässä ihmisiä. Epäilty ampuja on 71-vuotias eläkkeellä oleva turvamies ja harrastajakirjoittaja, jolla oli viranomaisten mukaan poliittinen motiivi.

Vakavia vammoja saanut Fico leikattiin perjantaina uudelleen, ja hän on edelleen tehohoidossa. Ficoa ammuttiin keskiviikkona, ja häneen osui neljä luotia.

Tapaus on järkyttänyt Slovakiaa syvästi. Slovakian väistyvä presidentti Zuzana Caputova ja hänen seuraajakseen valittu Ficon liittolainen Peter Pellegrini ovat kutsuneet tiistaiksi koolle kaikkien parlamentaaristen puolueiden johtajat osoittamaan yhtenäisyyttä maata järkyttäneen ampumisen jälkeen.

Taustalla poliittisia jännitteitä

Tapaus toi kuitenkin esille myös poliittisia jännitteitä. Maan varapääministeri ja Ficon läheinen liittolainen Robert Kalinak syytti oppositiota ja "tiettyjä medioita" Ficon leimaamisesta rikolliseksi diktaattoriksi ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin palvelijaksi ennen iskua.

– Kaikki nämä valheet ovat pääsyy sille, miksi Fico tänään taistelee hengestään, Kalinak sanoi Smer-puolueen verkkosivuilla.

Fico palasi valtaan kolmannen kerran Slovakiassa viime syksyn vaalien jälkeen, kun hänen Smer-puolueensa voitti vaalit.

Putinia myötäilevä Fico vastustaa aseapua Ukrainalle. Slovakia lopetti Ukrainan tukemisen Ficon valinnan jälkeen.

Juttua ja otsikkoa päivitetty 18.5. kello 8.14: Ampujaksi epäilty astuu oikeuden eteen tänään.

Juttua täydennettyä 18.5. kello 6.29 Slovakian politiikkaa käsittelevin tiedoin.

Lue myös:

    Uusimmat