Skotlannissa vaaditaan miljardikorvauksia brexitin takia

Tätä juuri solmittu brexit-sopu käytännössä tarkoittaa – Eurooppa-tutkija suorassa lähetyksessä 10:04
Tätä brexit-sopu käytännössä tarkoittaa

Skotlannin kansallispuolue SNP vaatii Britannian hallitukselta Skotlannille miljardien puntien korvauksia brexitin vuoksi, kertoo Guardian-lehti.

SNP perustaa vaatimuksensa Britannian EU-eron kasvaviin kustannuksiin ja sen aiheuttamiin häiriöihin kauppasuhteissa. Skotlannissa ja Pohjois-Irlannissa äänestettiin EU:ssa pysymisen puolesta, kun taas Wales ja Englanti kääntyivät brexitin kannalle. Britannian EU-eron siirtymäaika päättyi vuodenvaihteessa.

Pääministeri Boris Johnsonin ja tämän konservatiivipuolueen pitää pyytää Skotlannilta anteeksi, SNP:n ryhmää Britannian parlamentissa johtavan Ian Blackford vaati.

– (Heidän) täytyy pyytää anteeksi skotlantilaisilta yrityksiltä ja maksaa Skotlannille korvauksia pitkäkestoisesta haitasta, jonka he aiheuttavat taloudellemme, Blackford sanoi Guardianin mukaan.

Brexitiä Blackford kuvaili täysin tarpeettomaksi taloudelliseksi vandalismiksi.

Skotlannissa brexitistä ovat kärsineet esimerkiksi kalastajat, SNP perustelee. Kalastajat ovat joutuneet brexitin aiheuttamien byrokratiaongelmien vuoksi keskeyttämään tuoreiden merirapujen ja kampasimpukoiden toimittamisen EU:n markkinoille ja erityisesti ranskalaiskauppoihin, Guardian kertoo.

SNP tavoittelee Skotlannin itsenäisyyttä ja on myös ilmaissut haluavansa saada Skotlannin takaisin EU:hun. 

Lue myös:

    Uusimmat