Skotlannin ex-johtaja Nicola Sturgeon vapautettiin tuntien kuulustelujen jälkeen

Skotlannin entinen pääministeri Nicola Sturgeon pidätettiin sunnuntaina taloudellisten epäselvyyksien vuoksi, poliisi ja brittimedia kertoivat.

Poliisin mukaan häntä kuulusteltiin epäiltynä rikoksesta, Guardian kertoi. Hän pääsi illalla vapaaksi noin seitsemän tunnin kuulustelujen jälkeen.

Poliisi ei nimennyt Sturgeonia, mutta kertoi 52-vuotiaan naisen pidätyksestä, joka liittyy Skotlannin kansallispuoluetta koskevaan taloustutkintaan. 

Brittimedia vahvisti, että pidätetty nainen on Sturgeon. Sturgeonin tiedottajan mukaan Sturgeon tekee yhteistyötä poliisin tutkijoiden kanssa ja osallistui kuulusteluihin vapaaehtoisesti.

Kyseessä on jo kolmas pidätys samassa tutkinnassa. Huhtikuussa kiinni otettiin Sturgeonin aviomies Peter Murrell, joka on myös puolueen entinen toiminnanjohtaja. 

Hänet on sittemmin päästetty vapaaksi, eikä häntä vastaan ole toistaiseksi nostettu syytteitä. Huhtikuussa pidätettiin myös puolueen varainhoitaja Colin Beattie. Hänkin pääsi vapaalle jalalle syytteittä, mutta jätti tehtävänsä pian pidätyksen jälkeen.

Yllätysero pääministerin paikalta alkuvuodesta

Poliisi pyrkii tutkinnassaan selvittämään muun muassa, mitä tapahtui puolueen jäsenten lahjoittamille yli 660 000 punnalle, jotka oli tarkoitus käyttää kampanjointiin mahdollisesti tulevaisuudessa järjestettävän itsenäisyyskansanäänestyksen alla. 

BBC:n mukaan sittemmin on käynyt ilmi, että puolueella on pankkitilillään enää alle 100 000 puntaa ja omaisuuttakin alle 300 000 puntaa.

Murrell ei myöskään ollut ilmoittanut yli 100 000 punnan henkilökohtaisesta lainastaan puolueelle, mikä saattoi rikkoa Skotlannin vaalilakeja.

Keväällä poliisi muun muassa teki kotietsinnän Sturgeonin ja Murrellin kotiin Glasgowssa ja puolueen toimistoon Edinburghissa. Lisäksi poliisi takavarikoi keväällä ylellisen asuntoauton Murrellin äidin kodin pihalta Dunfermlinesta, brittimedia kertoi.

Sturgeon erosi Skotlannin pääministeri tehtävästä yllättäen helmikuussa. Silloin hän perusteli eroaan "energian puutteella". Hän ehti toimia tehtävässä yli kahdeksan vuotta.

Sturgeonin seuraaja, pääministeri Humza Yousaf kiisti, että Sturgeon olisi eronnut tulevan poliisitutkinnan vuoksi. Hän painotti myös, ettei hänellä itsellään ole ollut mitään tekemistä puolueen taloudenpidon kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat