Mainos

Skimmausliiga iskee suomalaistileille ulkomailta

Suomalaisten tileiltä euroja kähveltänyt skimmausliiga on tehnyt nostot ulkomailta käsin.

– Skimmatuista korteista on valmistettu kopiota ulkomailla. Tavallisimmin kortista tehdään halpa ja ulkoasultaan yksinkertainen kopiokortti, jota käytetään rahan nostamiseen pankkiautomaateilta, kertoo rahoituspäällikkö Kasimir Hirn OP-Pohjola-ryhmän korttipalveluista.

Kortin käyttämiseen tarvittavan tunnusluvun rikollisliiga on saanut videokuvaamalla kortin haltijan asiointia automaatilla.

Skimmauksessa on kyse pankki- tai luottokortin tietojen jäljentämisestä erityisen kopiointilaitteen avulla. Kopiointilaitteita on asennettu muun muassa bensa- ja pankkiautomaateihin.

Magneettijuova helppo kopioida

Suomessa kaikissa pankki- ja luottokorteissa alkaa olla jo siru, jonka kopiointi on käytännössä mahdotonta.

Siru-korteissakin on kuitenkin edelleen myös magneettijuova, koska ulkomailla - euroaluetta lukuun ottamatta - kauppojen maksupäätteet ja pankkiautomaatit ovat päivittämättä ja ne tunnistavat korteista vain magneettijuovan.

– Vaikka sirun kopiointi on mahdotont, korteista edelleen löytyvän magneettijuovan kopiointi on sen sijaan helppoa ja siitä tässä on kyse, kertoo Hirn.

Suomessa pelkällä magneettijuovalla varustettujen korttien käyttö on kuitenkin hankalaa, sillä kopioitu magneettijuova pitää sisällään tiedon, että kortissa pitäisi olla myös siru jota käyttää. Siksi skimmausliiga onkin iskenyt suomalaistileille ulkomailta käsin.

– Kaikki nostot skimmausliigan uhrien tileiltä on tehty ulkomailta, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Ari-Pekka Kouva keskusrikospoliisista.

Rahat saa takaisin

Sekä Nordeasta että Osuuspankista kerrotaan, että rahojaan menettäneet skimmausliigan uhrit saavat menetetyt euronsa takaisin.

– Kuluttaja ei ole itse vastuussa siitä, jos hänen korttinsa on kopioitu automaatilla, vahvistetaan Nordeasta.

Skimmauksen tulos kuitenkin heikkenee, jos kortin omistaja muistaa suojata tunnuslukunsa esimerkiksi kädellä. Tällöin kopioitua korttia ei voi käyttää esimerkiksi automaattinostojen tekemiseen, koska skimmaajilla ei ole hallussaan kortin tunnuslukua.

– Tällöinkin skimmatusta kortista voidaan kuitenkin tehdä näköisversio, jolla voidaan maksaa ostoksia kaupoissa, jatkaa Hirn.

Katso Nina Rahkolan juttu (Seitsemän uutiset 21.12.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.