Mainos

SK: Kannabista lääkkeeksi määränneet lääkärit saivat Kelalta erikoisen "muistutuskirjeen" – Kela kiistää puuttuneensa lääkärien työhön

15:17
Pitäisikö kannabiksen lääkeviljely sallia Suomessa? Asiasta keskustellaan videolla!

Viime vuonna lääkekannabiksen käytölle myönnettiin aiempaa vähemmän erityislupia Fimealta. Suomen Kuvalehden haastattelemat lääkärit kokivat Kelan pyrkineen vaikuttamaan heidän työhönsä kannabisreseptien määräämisessä.

Suomen Kuvalehti haastatteli kahta lääkäriä, jotka kertoivat Kelan lähettäneen heille syksyllä 2017 kirjeet, joiden pyrkimys olisi ollut vaikuttaa lääkärien työhön. 

Lääkärien mukaan kirjeessä suositeltiin määräämään vain Sativex-suusuihketta, ja välttämään Bediol- tai Bedrocan-valmisteita, jotka ovat kuivattua kannabiskukintoa. Jälkimmäiset vaativat erityisluvan Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimealta.

– Samalla uhkailtiin, että Kela toimittaa lääkäreiden tiedot Valviraan, jos määräävät tällaisia ja etenkin, jos joku henkilö hakee tähän toimeentulotukea. Kirjeessä sanottiin myös, ettei ole lääketieteellisiä syitä määrätä kannabinoidia, kertoi lääkäri nimettömänä.

Lääkekannabista on saanut määrätä Suomessa vuodesta 2008 muun muassa MS-taudin oireisiin. Fimean käytännöt eivät ole muuttuneet, mutta lehden vertaillessa vuosia 2017 ja 2018, lääkärit olivat kirjoittaneet viime vuonna selvästi vähemmän kannabisreseptejä.

Kela kiistää puuttuneensa työhön

Kelasta kerrottiin lehdelle, että kirjeet sisälsivät vain toimeentulotuen myöntämisessä huomioitavia seikkoja kannabisvalmisteiden osalta. Myöhemmin paljastui, että kirjeitse oli lähestytty vain kannabista määränneitä lääkäreitä. 

Kirjeet olivat sisältäneet maininnan kannabiksen väärinkäytön vaaroista, ja että sen takia niiden määräämiseen olisi kiinnitettävä huomiota. Lisäksi kirjeessä oli muistutus, että Kela voi ilmoittaa Valviraan seikasta, joka voi vaarantaa asiakas- tai potilasturvallisuutta. Tällaisiksi Kela tulkitsisi kukintoina myytävien kannabisvalmisteiden määräämisen.

Kelan etuuspäällikkö Marja-Leena Valkonen kiisti, että kirjeiden pyrkimyksenä olisi ollut puuttua lääkäreiden toimintaan, lehti kertoo.

Suomen Kuvalehti kertoo, että Valvira oli antanut viime kesänä kirjallisen varoituksen yhdelle lääkekannabista määränneelle lääkärille Kelan ilmoituksen perusteella.

Kelan kirje on tehnyt myös kummankin lehden haastatteleman lääkärin työhön vaikutuksen. Jopa niin, etteivät he enää usko kirjoittavansa lääkekannabiksesta uusia reseptejä.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja