SK: CIA salakuunteli Suomen käyttämiä viestien salauslaitteita, joita käytettiin puolustusvoimissa vuosikymmeniä

Sveitsiläinen Crypto AG myi salauslaitteittaan yli sataan maahan. Yksi yrityksen laitteita vuosikymmeniä käyttänyt maa oli Suomi. Nyt on paljastunut, että Crypto olikin Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n ja Saksan tiedustelupalvelu BND:n omistama yritys, joka salakuunteli asiakkaitaan. Suomessa asiasta uutisoi Suomen Kuvalehti.

Suomessa Crypto AG:n salakirjoituslaitteita käytettiin vuosikymmenien ajan puolustusvoimissa ja ulkoasiainhallinnossa. Asiakassuhde katkaisiin 1990-luvulla.

Firman omistajuus pidettiin tarkoin salassa, joten amerikkalaiset antoivat Cryptolle peitenimen Minerva. Totuus yhtiön oikeista omistajista on pysynyt salassa yli 60 vuotta, kunnes saksalainen televisiokanava ZDF paljasti asian saatuaan käsiinsä CIA:n Minerva-raportin.

Laitteissa oli tarkoituksellisesta rakennettu takaovi, jonka avulla tiedustelupalvelut pystyivät murtamaan salauksen helposti ja nopeasti. Yli 120 maan lisäksi Crypton laitteita käytti muun muassa YK.

Ulkoministeriön tietohallintojohtaja Ari Uusikartano kertoo Suomen Kuvalehdessä, että laitteiden haavoittuvuudesta oli liikkeillä huhuja kauan ennen kuin yhteistyöstä luovuttiin. Ulkoministeriö luopui laitteista 1990-luvulla.

Crypton jälkeen ulkoministeriö käytti toisen sveitsiläisfirman Omnisecin salauksia, mutta niistä luovuttiin 2011.

– Oli saatu vinkkiä, että mahdollisesti nekään eivät ole niin turvallisia kuin on ajateltu, Uusikartano kertoo Suomen Kuvalehdessä.

Lue myös:

    Uusimmat