Mainos

Sixten Korkman: AY-liike on muutosten jarru

Vuosikymmeniä taloutta analysoinut Sixten Korkman kritisoi uutuuskirjassaan ammattiyhdistysliittoja siitä, että ne jarruttavat tarpeellisia uudistuksia. 

Väärää talouspolitiikkaa -kirjassa Korkman sanoo, että Suomen pulmana on yhä enemmän korporatismin kyvyttömyys uudistaa toimintatapojaan. Tämä on hänen mukaansa johtanut tarpeettoman suureen työttömyyden kasvuun.

Liitot pitävät kiinni saavutetuista eduista

Korkmanin mukaan työelämän muutokset eivät näy liittojen toiminnassa. Hänen mukaansa "aiempaa hajautetumpi palkanmuodostus" voisi olla jopa ratkaisu yritysten ongelmiin.  Tällä Korkman tarkoittaa sitä, että palkankorotuksista sovittaisiin yhä enemmän yrityksissä tai jopa yksilökohtaisesti. 

Myös erilaiset pätkätyöt ja nollatuntisopimukset lienevät nekin Korkmanin mielessä, kun hän puhuu hajautetusta palkanmuodostuksesta.  

"Talous ja teknologia sekä työ ovat muuttuneet monella tapaa, ja muutokset perustelevat aiempaa hajautetumpaa palkanmuodostusta, joka voisi myös helpottaa sopeutumista kilpailukykyongelmiin tai yritysten kannattavuuskriiseihin. Suomalainen ay-liike ja eritoten valtaa viime kädessä omaavat liitot pelkäävät kuitenkin uudistusten johtavan saavutettujen etujen menettämiseen."

Saavutetuista eduista ei haluta Korkmanin mukaan luopua, kun "toisessa vaakakupissa on vain epämääräinen näkymä mahdollisesta suuremman joustavuuden tuomista eduista koko kansantalouden kannalta".

Palkankorotukset sidottava vientialoihin

Työnantajien ja palkansaajajärjestöjen luottamuksen puute ei myöskään helpota Korkmanin mukaan uudistuksien edistämistä.

"Suomalaisia työmarkkinoita tuskin kehitetään vallankumouksen voimin; täytyy toivoa, että jonkinlainen evoluutio muiden Pohjoismaiden esikuvan mukaiseen suuntaan osoittautuisi Suomessa mahdolliseksi."

Korkman toivoo, että mahdolliset palkankorotukset sidottaisiin ruotsalaiseen tyyliin vientialojen suhdanteisiin.

Jos siis koneita ja sellua saataisiin myytyä hyvällä katteella ulkomaille, voisi kotimarkkina-alojenkin palkkoja nostaa. Jos taas vienti ei vedä, pitäisi palkankorotuksistakin luopua. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.