Mainos

Sisustustrendit 2010

Ensi vuonna sisustetaan ympäristöystävällisesti ja harkiten. Maanläheistä tyyliä piristävät punaisen sävyt ja kepeät karamellivärit.

Uusi vuosi, uudet kujeet – myös sisustuksessa. Ensi vuosikymmenen alun teemoja ovat kestävä kehitys, ympäristöystävällisyys, kierrätys ja hankintojen pitkäikäisyys. Kun talous on tiukalla ja tulevaisuus näyttää epävarmalta, sisustuksessa halutaan hieman leikitellä.

Vihreää ja kestävää

Jo 2000-luvulla vaikuttanut vihreä trendi voimistuu ensi vuonna entisestään.

– Ihmiset ovat näinä aikoina yhä ympäristötietoisempia ja tiedostavampia, mikä näkyy myös sisustuksessa. Jokaista ostosta harkitaan tarkasti, ja hankintojen odotetaan kestävän aikaa ja kulutusta, sisustusneuvoja Johanna Väliniemi kertoo.

Materiaalit ovat ympäristöystävällisiä, kierrätettyjä sekä kierrätyskelpoisia ja puulajit kestävästi kasvatettuja. Trenditietoinen tee-se-itse-ihminen tuunaa ja uudistaa ensi vuonna huonekalunsa itse. Sisustajan aarreaittoja ovat kirpputorit ja kierrätysmyymälät.

– Moni sarjatuotantona valmistettu uusi esinekin näyttää itse tehdyltä tai kierrätetyltä. Niissä näkyy hyvin ajan henki, Väliniemi sanoo.

Uutta, vanhaa ja aitoa

Ensi vuonna eri aikakausien vanhaa ja uutta yhdistellään rohkeasti. Kauppojen hyllyiltä löytyy käsityömäistä jälkeä, ristipistoja ja folklorea.

– Epävarmoina aikoina kodista rakennetaan mukavaa ja turvallista pesää. Perinteet ja perhearvot ovat läsnä sisustuksessa, Väliniemi sanoo.

Sekä ekologisista että taloudellisista syistä sisustuksessa suositaan laatua ja toimivuutta. Materiaalit ovat aitoja, ja kaikki keinotekoinen menettää suosiotaan. Sama huonekalu käy moneen eri tarkoitukseen.

Väljää ja valoisaa

Sisustusneuvoja Johanna Väliniemi toivoo tulevana vuonna ahtaisiin kaupunkikoteihin lisää valoa ja turhan tavaran karsimista. Varastojaan tyhjentävä lahjoittaa ylimääräiset tavarat Kierrätyskeskuksen kaupoille, hyväntekeväisyyteen tai suuntaa kirpputorille. Laiskempi kasaa ylimääräisen rojun kodin nurkkaan ja kutsuu ystävät apajille.

– Vähän on kaunista, Väliniemi muistuttaa.

Asuntojen ahtautta helpottaa myös viime vuosina kovaa huutoa olleiden jättisuurten huonekalujen pieneneminen.

– Sohvien valtavat käsinojat kapenevat ja itse sohvat kevenevät, Väliniemi kuvaa.

Pohjoisessa asuvalle valaistus on erityisen tärkeää. Täällä kun ison osan vuodesta sattuu olemaan pimeää.

– Viime vuosien valaisimista monet ovat olleet enemmän koriste-esineitä, jotka eivät ole valaisseet kovinkaan tehokkaasti. Nyt kun led-tekniikka on kehittymässä, nuorilta suomalaisilta suunnittelijoilta on tulossa hienoja valaistusratkaisuita, Väliniemi kertoo.

Vaaleanpunaista ja vastakohtia

Ajan henki näkyy myös sisustajan väripaletissa. Väliniemi on huomannut esimerkiksi luonnollisen saven harmaan lisänneen suosiotaan.

Väritalo Pantone ennustaa vuodelle 2010 muun muassa vihannesmarkkinoiden värejä tomaatinpunaisesta sitruunaan. Tiedossa on lisäksi omenanvihreää, afrikkalaisia hiekan ja kuparin punaisia sekä galaktisia sävyjä, kuten yötaivaan sinistä ja catwalkilta sisustukseen siirtyvää violettia.

Luonnonsävyjen ja -materiaalien rinnalla nähdäänkin ensi vuonna vahvoja piristevärejä, jännittäviä muotoja ja yllättäviä materiaaleja.

– Sisustus on tapa tuoda iloa arkeen. Trendeissä ei ensi vuonna löydy yhtä ja ainoaa totuutta, vaan läsnä on aina kaksi ääripäätä: yhtäältä mattapintoja, luonnonvärejä, orgaanisia muotoja ja kestävää kehitystä, toisaalta metallin kiiltoa, hienovaraista luksusta, karamellivärejä ja leikittelyä, Johanna Väliniemi sanoo.

Ensi vuoden trendeistä suosikkinsa löytävät siis niin luonnollisen tyylin kuin väri-ilottelunkin ystävät.

– Ja musta ja valkoinen, ne eivät mene muodista koskaan, Väliniemi lisää.

Teksti: Sari Peltonen / Mediafocus

Kuvat: Secco Shop, Marimekko, SXC ja FOC

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.