Sisustusmokien top 5 – ja kuinka vältät ne

Oletko tietämättäsi syyllistynyt sisustusmokiin, jotka verottavat muuten tyylikkäältä näyttävän interiöörisi kokonaisuutta? Lue Top 5 -lista yleisimmistä sisustuksellisista virhearvioinneista, ja mikä tärkeintä – kuinka voit välttää nämä mokat.

1. Verhotanko väärässä kohdassa

Näyttävätkö verhosi roikkuvan oudosti liian alhaalla, vaikka periaatteessa ne ajavat asiansa – siis peittävät ikkunan? Syynä voi olla, että verhotanko on kiinnitetty liian matalalle niin, että se itse asiassa osuu puoliväliin ikkunan yläpuitetta.

Ylimmän ikkunanpuitteen pilkottaminen verhotangon yläpuolella saa aikaan sen, että huoneen katto näyttää olevan huomattavasti alempana kuin se oikeasti onkaan. Auringonvalokaan ei pääse tulvimaan ikkunasta sisään kunnolla, kun tankoon kiinnittyvä verhon yläosa blokkaa osan lasin pinta-alasta.

Virhe on onneksi helppo korjata: kiinnitä verhotanko uudestaan, tällä kertaa korkeammalle. Tanko kannattaa sijoittaa selkeästi ikkunanpuitteiden yläpuolelle, lähelle katonrajaa. Maalamalla verhotangon seinän sävyiseksi, saat siitä entistä huomaamattomamman, ja katonrajasta alas laskeutuvat verhot saavat huoneen näyttämään korkeammalta.

2. Liian lyhyet verhot

Yksi yleisimmistä sisustusmokista on liian lyhyiden verhojen ripustaminen ikkunaan. Efekti on yhtä häiritsevä kuin se, jos vastaasi tepastelisi kadulla liian lyhyitä housuja käyttävä henkilö.

Verhojen ja lattian väliin ei saisikaan jättää useiden senttien rakoa, vaan verhot saavat rohkeasti hipoa lattianrajaa. Ennen verho-ostoksille lähtöä, päätä, mihin kohtaan sijoitat verhotangon. Mittaa tämän jälkeen tarkasti, kuinka pitkät verhot oikeasti tarvitset. Jos ompelet verhot itse, muista ottaa huomioon reunojen käännösvarat.

Muista, että liian pitkät verhot ovat aina parempi vaihtoehto kuin liian lyhyet – pituutta kun saa aina pois, mutta sitä on mahdotonta loihtia lisää. Sisustuksellisesta näkökulmasta verhot saavat itse asiassa olla jopa siinä määrin liian pitkät, että ne kertyvät pienesti kasaan lattialle. Kyseessä on ammattilaissisustajienkin käyttämä kikka, jolla tilaan saadaan aikaan astetta glamourimpaa tunnelmaa.

3. Tyynymeri sängyllä tai sohvalla

Valtaisat koristetyynykasat sängyllä tai sohvalla ovat varsin mukavan näköisiä, mutta ikävä kyllä ne vaikeuttavat ratkaisevasti huonekalujen varsinaista käyttöä vieden kaiken tilan.

Jotta voisit nauttia rentoutumiseen ja lepäämiseen tarkoitettujen huonekalujesi pehmoisesta sylistä ilman aikaa vievää koristetyynymeren sivuun viskomista, hanki tyynyjä maltillinen määrä. Asettele nämä muutamat valioyksilöt esille näyttävästi.

4. Sisustusteemat – liika on aina liikaa

Huoneiden sisustuksessa käytetyt erilaiset teemat ovat veikeitä, mutta muista, että liika on aina liikaa. Yksi yleisimmistä sisustusmokista onkin, että teeman toteuttaminen on viety yli äyräiden: jos vuoraat makuuhuoneesi joka nurkan ja huonekalun vaikkapa safarihenkisellä kuvioinnilla, lopputulos on lähempänä teemahuvipuistoa kuin tyylikästä sisustuskokonaisuutta.

Jotta saisit loihdittua tyylikkään kokonaisuuden, valitse ennemmin muutama näyttävä teemaa noudatteleva sisustuselementti huoneeseen. Jos safariteema on lähellä sydäntäsi, laita makuuhuoneen lattialle vaikkapa seeprakuvioinen matto. Sängylle voit heittää yksivärisen päiväpeiton, jonka ruskean sävy on sama kuin maton raidoissa.

5. Isojen huonekalujen asettaminen vinottain

Sängyn tai sohvan asettaminen huoneen nurkkaan vinottain voi vaikuttaa vinkeältä idealta, mutta ei ole järkevää – etenkään, jos huone ei ole muutenkaan kovin tilava. Asettaessasi isot huonekalut vinottain huoneen seinälinjoihin nähden, ne jättävät ympärilleen valtavasti tilaa, jota on vaikea hyödyntää.

Paljon tilaa vievät huonekalut kannattaa siis asetella kuuliaisesti seinää vasten. Näin maksimoit huoneen tilankäytön, eikä isojen mööpelien ympärille jää turhia hukkaneliömetrejä.

MTV3/ivillage.com

Lue myös:

    Uusimmat