Sisustuskoulu: Loihdi väreillä

Väri vaikuttaa yllättävän paljon huoneen mittasuhteisiin – tai oikeammin siihen, miltä huone näyttää katsojan silmissä. Värillä voi tehdä pientä tilaa selvästi laajemmaksi tai saada isosta huoneesta intiimin, lämpöisen pesän.


Oheisissa piirroksissa on yksinkertaistaen esitetty värien vaikutusta tilaan. Ensimmäisessä kuvassa on korkea, kapea huone, joka saadaan vaaleilla seinillä ja valkoisella katolla näyttämään avaralta ja selkeältä.

Kakkoskuvassa saman huoneen kattoa on madallettu maalaamalla katto tummalla maalilla ja paneloimalla seinää katon rajassa muutama paneelikerros alaspäin. Myös paneelikaton laudoituksen viivat ja oksakuviot tuovat lisää tehoa ja "painoa" kattoon, jolloin katto näkyy paremmin ja tuntuu olevan matalammalla. Tumma lattia (ei välttämättä saman värinen kuin katto, mutta samaa tummuusastetta) lisää tunnetta siitä, että katto ja lattia ovat lähempänä toisiaan.

Seinää voidaan tehdä matalamman näköiseksi myös jakamalla sitä vaakasuoriin osiin, esim. paneloinnin, maalin tai tapetin avulla. Kolmannen kuvassa on edellisten kuvien tilan seinä jaettu peitelistalla kahtia ja lista ja seinän alin kolmannes maalattu tummahkolla värillä. Samaa väriä on käytetty katossa.

Pienissä, matalissa huoneissa vastaava värien käyttö toimii ihan samoin. Matalan huoneen (kuva nro 4) maalaaminen voimakkailla ja lämpimillä väreillä saa huoneen näyttämään hyvin pieneltä ja intiimiltä ja etenkin tumma katon väri saa tilan suorastaan "puristumaan kasaan". Tällainen väritys toimii hyvin esim. kotiteatterissa, mutta voi alkaa tuntua ahdistavalta huoneessa, jossa oleskellaan paljon, luetaan ja harrastetaan.

Seiniä voi myös saada näyttämään korkeammilta tapetoimalla ne pystysuoralla raitatapetilla (kuva 6). Raidat voi myös maalata. Tämä onnistuu helposti, kun maalaa ensin vaaleamman pohjavärin ja rajaa sitten raidat maalarinteipillä ja telaa raidan siististi teippien väliin. Maalarinteippi kannattaa poistaa melko pian maalauksen jälkeen, jotta maali ei ehdi kuivua teippien päälle ja raidan reunasta tulee siisti ja terävä.

Pienen huoneen voi saada avaramman näköiseksi käyttämällä vaaleita, viileähköjä värejä, pienikuvioisia tapetteja ja kankaita ja harmonisia väriyhdistelmiä – ei liikaa eri värejä, ei liian voimakkaita värejä.

Käsittelemme sisustuskoulun seuraavassa osassa sitä, mitkä värit sopivat yhteen ja miten luodaan harmonisia värikokonaisuuksia.
(MTV3)

Kuva: Shutterstock,

Lue myös:

    Uusimmat