Mainos

Sisäministeri Risikko: Laittomasti maassa olevien hätäapu saa olla vain lyhytaikaista – "Rahaa ei anneta"

2:44

Sisäministeri Paula Risikon mukaan laittomasti maassa oleville tarjottavan hätäavun on oltava vain hyvin lyhytaikaista. Rahaa kielteisen turvapaikan saaneille ei hänen mukaansa anneta.

Maahanmuuton ministerityöryhmä on linjannut tänään, että laittomasti Suomessa oleskeleville on turvattava oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon. Käytännössä se tarkoittaa hätämajoitusta, johon sisältyvät muun muassa ruoka ja välttämättömät lääkkeet. Hätäavun tarjoavat kunnat. Kustannukset maksaa valtio.

Laittomasti maassa oleskelevilla tarkoitetaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita ihmisiä, joita ei pystytä palauttamaan kotimaahansa, jotka eivät poistu maasta itsenäisesti ja jotka katoavat tai poistetaan vastaanottojärjestelmän piiristä.

Sisäministeri Paula Risikko kertoo, että laittomasti maassa oleville on tuoreen linjausken mukaan taattava esimerkiksi hätämajoitus ja akuutti terveydenhuolto. Hänen mukaansa avun tarkoitus ei ole kuitenkaan houkutella kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita jäämään maahan.

– Avun on oltava hyvin lyhytaikaista, muutaman päivän kestävää hätätila-apua. Laittomasti maassa oleva on kuitenkin laittomasti maassa. Tavoite on se, että kaikki lähtevät Suomesta ja saamme heidät vapaaehtoisen paluun järjestelmään tai pakkopalautukseen.

Rahaa hätäapu ei Risikon mukaan sisällä.

– Oma kantani on se, että emme voi antaa heille rahaa.

"Kaikkien on oltava hereillä"

Laittomasti maassa olevat hätäapuun turvautuvat ohjataan ministerityöryhmän linjauksen mukaan takaisin palautusjärjestelmän piiriin. Risikko myöntää, että on järjestelmässä on se riski, että apua tarvitsevat eivät hakeudu avun pariin paljastumisen pelossa.

– Siksi kaikkien on oltava hereillä tässä asiassa, eli kaikkien sektorien ja viranomaisten on oltava järjestelmässä mukana. Ei ole kenenkään kannalta hyvä, että laittomasti maassa olevien määrä lisääntyy.

Laittomasti Suomessa tällä hetkellä olevien turvapaikanhakijoiden määrää ei tiedetä.

– Kukaan ei tiedä sitä. Ennusteen mukaan heidän määränsä kuitenkin lisääntyy pahimmassa tapauksessa jopa kymmenellä tuhannella. Tällä hetkellä kielteisen päätöksen saaneita on nimittäin noin 11 000. Siksi meidän on tehtävä kaikkemme, ettei heitä olisi yhtäkään.  

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja